Κατηγορηματικός ήταν την Τετάρτη ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όσον αφορά το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, η Αθήνα θα έχει αποτεφρωτήριο «όχι το 2015, αλλά οπωσδήποτε το 2016».

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», οκτώ χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της καύσης των νεκρών, ο χώρος φιλοξενίας του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, καθώς η Εκκλησία εγείρει εμπόδια. 

Την Τετάρτη, κατά τη συνεδρία της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προέβαλε νέες αντιδράσεις, εστιάζοντας αυτή τη φορά στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής (Νόμος 4277/2014) και αφορούσε τα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ετσι, αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο προς την κυβέρνηση, όπου θα καθιστά σαφές ότι δεν δέχεται να υπάρχει αποτεφρωτήριο στα ενοριακά κοιμητήρια.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σύνοδος θέτει ζήτημα για το ποιος θα πρέπει να έχει πάρει την απόφαση για την αποτέφρωση, ζητώντας να μην αποφασίζουν οι συγγενείς, αλλά να έχει εκφράσει τη σχετική επιθυμία ενόσω βρισκόταν στη ζωή ο εκλιπών. Μάλιστα, ζητά τη νομική της υπηρεσία να διερευνήσει αν ο νόμος για τον αυτοδιοικητικό χάρτη του «Καλλικράτη» θίγει το καθεστώς των ενοριακών κοιμητηρίων και επιπλέον προαναγγέλλει «κανονικές συνέπειες από την καύση των νεκρών», απευθύνοντας σχετικό ερώτημα στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας,  ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν την αποτέφρωση αντί της ταφής αυξάνεται συνεχώς και στη χώρα μας.