Επίσκεψη στα Πληροφοριακά Περίπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος στη ΔΕΘ έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας. Τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο, στις 12.30.

Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας

Το «Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας» στεγάζεται σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκεται δίπλα στον πύργο του ΟΤΕ. Στις ειδικές προθήκες που βρίσκονται εντός του περιπτέρου είναι αναρτημένες αφίσες που θα παρουσιάζουν το έργο εξειδικευμένων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Στο περίπτερο αναπτύσσονται καινοτόμες δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τροχαίας, όπως οι δράσεις: «Ασφαλής Διαδικτυακή Πλοήγηση» και το «Πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής».

Ειδικότερα έχουν δημιουργηθεί ειδικά desk με πέντε υπολογιστές που θα δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά, να παίξουν «live»  το παιχνίδι CyberExpert και να ενημερωθούν για την εφαρμογή του Cyberkid και τις δυνατότητες του Cyber Alert. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει διαθέσιμη ασύρματη σύνδεση διαδικτύου VDSL , με τη χρήση της οποίας το κοινό θα μπορεί να «κατεβάζει» την εφαρμογή Cyberkid στα κινητά του τηλέφωνα και να συμμετέχει σε σχετικούς διαγωνισμούς.

Παράλληλα, η Τροχαία θα παρουσιάζει το πρόγραμμα προαγωγής της κυκλοφοριακής αγωγής, που ξεκινά από τη νέα σχολική χρονιά στους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας με συναπόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικότερα, στον προαύλιο χώρο του περιπτέρου, με τη χρήση ενός επιδαπέδιου σταυροδρομίου, διαστάσεων 4x7 οι μικροί επισκέπτες της Έκθεσης μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι θα μπορούν να κατανοούν τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας. Κάθε παιδί θα συμμετέχει στο παιχνίδι είτε ως πεζός είτε ως συνεπιβάτης ή οδηγός.

Πληροφοριακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος

Μπαίνοντας στο περίπτερο της Πυροσβεστικής ο επισκέπτης μπορεί να δει μία αντλία ιππηλάτης άμαξας, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν σε χρήση μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Την άμαξα πλαισιώνουν 2 πυροσβέστες του Λόχου Πυροσβεστών, οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της πυρόσβεσης πριν τη ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος, το 1930.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορειχάλκινοι αυλοί διαφόρων διαμετρημάτων που ήταν σε χρήση από το 1920 μέχρι το 1950. Παρουσιάζονται ακόμη ατομικές διηθητικές προσωπίδες και μία αναπνευστική συσκευή που το Πυροσβεστικό Σώμα χρησιμοποιούσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταγενέστερα. Στα εκθέματα συγκαταλέγεται ακόμη μία διθέσια μοτοσυκλέτα τύπου BMW με επιβαίνον προσωπικό. Αυτού του τύπου μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούσε το Πυροσβεστικό Σώμα στις δεκαετίες 1950 -1970.

Η ιστορική αναδρομή ολοκληρώνεται με την παρουσίαση μίας σειράς από φορητούς ορειχάλκινους πυροσβεστήρες νερού, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από το Πυροσβεστικό Σώμα από το 1940 μέχρι το 1955.