Με αφορμή τα διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικές κλινικές», ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει σαφές, με ανακοινωσή του, ότι ο έλεγχος των χρεώσεων όλων των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται από ιδιωτικές κλινικές σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας, αποτέλεσε κυρίαρχο αίτημα και κατάκτηση του.

«Πρώτος ο ΣΕΚ, η μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση σύγχρονων ιδιωτικών νοσοκομείων στην Ελλάδα, επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση των τιμολογίων των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία παρέμεναν στοιβαγμένα στα ράφια των ταμείων που διαδέχθηκε» αναφέρει ο ΣΕΚ, προσθέτοντας:

«Αντιλαμβανόμενος την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ και την απροθυμία του κράτους να δώσει λύσεις στο ζήτημα, ο ΣΕΚ πρότεινε να αναλάβουν οι ίδιες οι κλινικές το κόστος του ελέγχου από ανεξάρτητες Ελεγκτικές Εταιρείες, πρόταση η οποία, μετά από πολλές πιέσεις, έγινε τελικά  αποδεκτή το 2013 από τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, σε χθεσινή (04.09.14) του παρέμβαση στην εκπομπή «Πρώτη γραμμή», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, επιβεβαίωσε ότι ο έλεγχος ήταν πάγια διεκδίκηση του ΣΕΚ.     

Η διεξαγωγή και καθιέρωση ελέγχου, από ανεξάρτητους, αξιόπιστους φορείς ήταν πάντα το ζητούμενο για εμάς. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι μέσα από συναντήσεις και επιστολές ζητήσαμε την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «σήμερα λαμβάνει χώρα μια συντονισμένη επίθεση, μια επίθεση που ως στόχο δεν έχει αυτούς που όντως παρανομούν και τους οποίους θα υποδείξει το τελικό πόρισμα-έκθεση, αλλά ολόκληρο τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών. Μέσω αβάσιμων γενικεύσεων και αφορισμών, επιχειρείται η παραπλάνηση της κοινής γνώμης και η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων εις βάρος του ιδιωτικού τομέα υγείας, ενός τομέα που εξασφαλίζει άμεσα και έμμεσα 55.000 θέσεις εργασίας, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και ο οποίος καλύπτει τις διαχρονικές αδυναμίες του συστήματος της δημόσιας υγείας».  

Ο ΣΕΚ τονίζει πως «γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών παρέχει με απόλυτη διαφάνεια ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα είναι ο πρώτος που θα καταδικάσει και θα ζητήσει την τιμωρία όσων επιχειρήσεων παρανόμησαν, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε επίσης την αποδοχή του αιτήματός μας για τη διενέργεια ελέγχων από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, για το 2012 και την από το 2014 και στο εξής εφαρμογή του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο (real time), κατά τα πρότυπα των ασφαλιστικών εταιρειών».