Παράλληλα με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη συνεχίζονται και τα σενάρια για τα ευρήματα και το τι μπορεί να φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Η ενίσχυση της φρούρησης του αρχαιολογικού χώρου και δηλώσεις ειδικών, όπως του γάλλου αρχαιολόγου Τόνι Κοζέλι, ότι η Αμφίπολη «ενδέχεται να είναι ισάξια της Βεργίνας που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος», εντείνουν τη φημολογία περί εντυπωσιακών ανακαλύψεων.

Ο υπουργός Πολιτισμού, με σημερινές του δηλώσεις συνέστησε υπομονή, όσον αφορά στην πορεία των ανασκαφών. Μάλιστα, ο Κώστας Τασούλας τόνισε ότι «θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο των σημερινών εγκαινίων της έκθεσης «Μακεδονικοί Θησαυροί» στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ο κ. Τασούλας δήλωσε: 

«Η Αμφίπολη μέχρι στιγμής είναι αυτό που βλέπουμε. Κι αυτό που βλέπουμε, αυτό που καμαρώνει ο ελληνικός λαός είναι ένα ταφικό μνημείο, σημαντικών, πρωτοφανών διαστάσεων και σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχαιολογία. Δεν θα αποτελέσει η Αμφίπολη εξαίρεση».

Ακόμη, επεσήμανε ότι «η αρχαιολογική επιστήμη είναι μια επιστήμη, η οποία κατά κανέναν τρόπο δεν συναρτάται με την αδημονία» αλλά «με την υπομονή, με τη δεοντολογία και συναρτάται και με τη χαρά που μας δίνει, με τα ευρήματα που διαχρονικά έχει» και πρόσθεσε πως οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Κυριακή.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι «η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα» και συμπλήρωσε: «προφανώς έχουμε φτάσει στους προθαλάμους και προφανώς η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σωστή και πολύ προσεκτική».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ο κ. Τασούλας είχε δηλώσει πως η πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την Αμφίπολη είναι «μεγάλη ευκαιρία να ξανα-ανακαλύψει ο ελληνικός λαός τη γοητεία του πολιτισμού του, τη γοητεία ενός πολιτισμού που δεν τον κρατάει δεμένο με το παρελθόν, αλλά του δίνει κουράγιο για να ξεπεράσει το δύσκολο παρόν».

Ενισχύεται η αστυνομική φρούρηση

Υπενθυμίζεται ότι χθες αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης στον αρχαιολογικό χώρο των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Το αίτημα για ενίσχυση της φρούρησης το έκανε χθες ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να το κάνει δεκτό. 

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης, καθώς το ενδιαφέρον για την εν λόγω ανασκαφή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας.