Την έκθεση "Μακεδονικοί Θησαυροί" στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, ο οποίος τη χαρακτήρισε "συναρπαστική", καθώς δείχνει "την προετοιμασία την πολιτιστική, την εμπορική, την κοινωνική του μεγάλου μακεδονικού και ελληνικού έπους της Ασίας, που πραγματοποίησε το ιστορικό τέκνο αυτής της περιοχής (σ.σ. της Πέλλας), ο Μέγας Αλέξανδρος".

Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό, σε μια μεγάλη περιοδική έκθεση, μοναδικοί θησαυροί από τις Αιγές  και το Αρχοντικό (προκάτοχος της Πέλλας στα αρχαϊκά χρόνια, 7ος-6ος αι. π.Χ.). Η έκθεση περιλαμβάνει χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, χρυοποίκιλτα όπλα, μοναδικά γλυπτά, μετάλλινα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία και πολλά ακόμη ευρήματα - "δώρα" της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων από τις δύο πολύχρυσες νεκροπόλεις.

"Είναι πολιτισμός να προστατεύεις και να αναδεικνύεις τον πολιτισμό σου" τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, ενώ λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε: "αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναδεικνύει το παρελθόν, όχι για να στρεφόμαστε αποκλειστικά σε αυτό, αλλά για να έχουμε το παρελθόν ως αφετηρία, ως υπερηφάνεια, ως δείγμα αξιοπρέπειας και για να μπορέσουμε να κάνουμε νέα βήματα επιτυχημένα, που τόσο ανάγκη τα έχει η Ελλάδα και που θα γίνουν, στηριγμένοι σε πολύ γερές και πολύ συναρπαστικές ρίζες. Ο ελληνικός λαός έχει πολύ ενδιαφέρουσες ρίζες γι' αυτό κι έχει πολύ καλές προοπτικές".

Ο κ. Τασούλας δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, λέγοντας πως "θησαυρός της Μακεδονίας" δεν είναι μόνο τα χρυσά εκθέματα, αλλά "και αυτό το ωραιότατο μουσείο, που με έναν τρόπο διακριτικό και συνεσταλμένο, μέσα στο τοπίο το αρχαιολογικό, κρύβει όλο αυτό το παρελθόν και το παρουσιάζει", αλλά και για το αρχαιολογικό έργο που συντελείται στην περιοχή -τις προσπάθειες του ΥΠΠΟ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων- χαρακτηρίζοντάς το σπουδαίο.

Αναφέρθηκε, δε, στους κατοίκους και τις προοπτικές ανάπτυξης της Πελλαίας γης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "θησαυρός της Μακεδονίας είναι και οι σύγχρονοι Μακεδόνες, είναι και οι σύγχρονες δυνατότητες αυτής της ιστορικής περιοχής".

Στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενείται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, το "παρών" έδωσαν -μεταξύ άλλων- η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών και θρησκευτικών αρχών του νομού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.