Κόντρα  ξέσπασε μεταξύ της NEL Lines και του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή την καταγγελία της σύμβασης που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου από την εταιρεία.

Στην καταγγελία της, η ακτοπλοϊκή εταιρεία αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας αρνούνται «αυθαίρετα και αδικαιολόγητα να εξυπηρετήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις και να αποδώσουν εμπροθέσμως τα οφειλόμενα μισθώματα, να καταβάλλουν επίσης τα οφειλόμενα ποσά από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις κατά την περίοδο από το 2005 έως το πρώτο εξάμηνο του 2012, να προχωρήσουν επίσης σε αναπροσαρμογή του κρατικού ναυλολογίου σε ποσοστό αντίστοιχο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τέλος να συμμορφωθούν στις νόμιμες υποχρεώσεις που απορρέουν από τους ουσιώδεις και απαράβατους όρους των υπογραφόμενων συμβάσεων περί μη παρακράτησης της διαφοράς του ΦΠΑ επί των μισθωμάτων της δημόσιας υπηρεσίας».

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της ασκηθείσης καταγγελίας από υπαιτιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας προβαίνει ταυτόχρονα σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών που αφορά τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου (Θεσσαλονίκη-Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου, Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου και Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Καρλόβασι-Αγ.Κήρυκος).

Ως αποτέλεσμα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Μυτιλίνη» από την Τετάρτη 10-09-2014 θα παραμείνει στο λιμάνι της Καβάλας διακόπτοντας τα δρομολόγιά του, μέχρι συμμόρφωσης του υπουργείου στις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στην εταιρεία.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, απαντώντας στις ενέργειες της NEL, ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο  υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει κινήσει από καιρό όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκπτωση της εταιρείας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έως σήμερα η θυγατρική της NEL,  Sea Link Ferries δεν έχει εκτελέσει με πλοίο της, αδικαιολόγητα από τις 11 Ιουνίου, το δρομολόγιο Λαύριο-Ψαρά-Μεστά, ενώ το πλοίο «Θεόφιλος» είχε παρουσιάσει διαρκώς καθυστερήσεις στην εκτέλεση δρομολογίων το καλοκαίρι.

Σχετικά με την πληρωμή των μισθωμάτων για τις άγονες γραμμές, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας εκκαθαρίζουν ταχύτατα τα προσκομισθέντα παραστατικά πληρωμών και τα προωθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου). 

Τέλος δήλωσαν ότι καμία άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία που πραγματοποιεί δρομολόγια άγονων γραμμών δεν έχει διαμαρτυρηθεί έως σήμερα για τυχόν καθυστερήσεις στα μισθώματα των επιδοτήσεων.

Σε απάντηση των σχολίων των κύκλων του υπουργείου Ναυτιλίας, στελέχη της διοίκησης της NEL δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: 

«Οι γνωστοί άγνωστοι κύκλοι του υπουργείου αντί να σχολιάζουνε καλό θα είναι να επηρεάσουν τους αρμοδίους ώστε να μην εκτελούνται μερικώς οι συμβάσεις των άγονων γραμμών και ειδικότερα με τη ΝΕΛ καθώς όπως ομολογούν οι άλλες εταιρείες δεν έχουν προβλήματα».