current views are: 3

6 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:04

Με τα μάτια «στραμμένα» στο εσωτερικό του τύμβου της Αμφίπολης

Ο τύμβος της Αμφίπολης κρύβει κάτι σπουδαίο και μεγάλο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και ειδικοί, σχετικά με το περιεχόμενο του τάφου, με άλλους να είναι πιο συγκρατημένοι και άλλους να «πλέκουν» σενάρια επί σεναρίων.

Δημοσίευση 09:04’
αρθρο-newpost

Ο τύμβος της Αμφίπολης κρύβει κάτι σπουδαίο και μεγάλο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και ειδικοί, σχετικά με το περιεχόμενο του τάφου, με άλλους να είναι πιο συγκρατημένοι και άλλους να «πλέκουν» σενάρια επί σεναρίων.

Ο τύμβος της Αμφίπολης κρύβει κάτι σπουδαίο και μεγάλο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και ειδικοί, σχετικά με το περιεχόμενο του τάφου, με άλλους να είναι πιο συγκρατημένοι και άλλους να «πλέκουν» σενάρια επί σεναρίων.

Την ίδια ώρα, η αστυνομική φρούρηση του τάφου κρίθηκε σκόπιμο να ενισχυθεί, καθώς ύστερα και από τις δηλώσεις ειδικών, όπως του γάλλου αρχιτέκτονα Τόνι Κοζέλι, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης έχει αυξηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, αμέσως μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο σημείο αναμένεται να φτάσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ομιλία του στην ΔΕΘ στον τάφο της Αμφίπολης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη είναι μεγάλης και εξαιρετικής σημασίας. Παρά τις παραφωνίες μίζερων που και αυτό ήθελαν να το μειώσουν. Είναι μία ακόμη επιβεβαίωση για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας».

Οι διθύραμβοι και οι προσδοκίες

Αίσθηση προκάλεσαν αυτή την εβδομάδα οι δηλώσεις του αρχιτέκτονα της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, Τόνι Κοζέλι, ότι η Αμφίπολη είναι «τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίναπου ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος». 

Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, «θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, την Παρασκευή, ο υπουργός Πολιτισμού συνέστησε υπομονή, σχετικά με την πορεία των ανασκαφών. Μάλιστα, ο Κώστας Τασούλας τόνισε ότι «θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια».

Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας δήλωσε πως «η Αμφίπολη μέχρι στιγμής είναι αυτό που βλέπουμε. Κι αυτό που βλέπουμε, αυτό που καμαρώνει ο ελληνικός λαός είναι ένα ταφικό μνημείο, σημαντικών, πρωτοφανών διαστάσεων και σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών, ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα» και πρόσθεσε: «προφανώς έχουμε φτάσει στους προθαλάμους και προφανώς η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σωστή και πολύ προσεκτική».

Επιδιώκουν την ένταξη του τύμβου στα μνημεία της UNESCO

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκει την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. 

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO», είχε δηλώσει μέσα στην εβδομάδα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

Ντ. Μ. 


σχετικα αρθρα