current views are: 2

7 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:00

Κάπα Research: Πόσο άλλαξε η κρίση τις αντιλήψεις των πολιτών – Τα προβλήματα και το μέλλον

Τις αλλαγές που έφερε η οικονομική κρίση στις πεποιθήσεις των Ελλήνων δείχνει έρευνα της Κάπα Research, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής».

Δημοσίευση 09:00’
αρθρο-newpost

Τις αλλαγές που έφερε η οικονομική κρίση στις πεποιθήσεις των Ελλήνων δείχνει έρευνα της Κάπα Research, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής».

Τις αλλαγές που έφερε η οικονομική κρίση στις πεποιθήσεις των Ελλήνων δείχνει έρευνα της Κάπα Research, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με τη μέτρηση, τα νοικοκυριά εμφανίζονται, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του περυσινού Φεβρουαρίου, λιγότερο απαισιόδοξα για την εξέλιξη των οικονομικών τους.

Ειδικότερα, ποσοστό 15% απαντά ότι αυτή θα βελτιωθεί σε σχέση με το 7,6% που πίστευε κάτι τέτοιο τον Φεβρουάριο του 2013.

Μάλιστα, έχει μειωθεί και το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η κατάστασή τους θα έχει χειροτερέψει αφού από 76,4% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2013 σήμερα, έχει πέσει στο 49,6%.

Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται, χειροτερεύει ή παραμένει περίπου ίδια σε σχέση με πέρυσι το 40,5% απαντά «χειροτερεύει», το 34,1% «παραμένει ίδια», ενώ το 25,1% «βελτιώνεται».

Η αισιοδοξία αυτή αντανακλάται και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Ειδικότερα, πολύ αισιόδοξο εμφανίζεται για το μέλλον της επιχείρησής του το 3,4%, αρκετά αισιόδοξο εμφανίζεται το 37,9%%, (31,6% τον Αύγουστο του 2012). Λίγο αισιόδοξο εμφανίζεται το 37,9%, ενώ καθόλου αισιόδοξο εμφανίζεται το 20,8% (από 27,4%).

Η μέτρηση δείχνει ότι οι πολίτες σταδιακά αποκτούν πιο ώριμη καταναλωτική συνείδηση. Το 91,2% παραδέχεται ότι αγοράζει πλέον πιο οικονομικά προϊόντα, το 82,3% αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα, και το 71,75% επιλέγει ελληνικά αντί για εισαγόμενα προϊόντα.

Στην ερώτηση τι θα έκανε κάποιος για να βρει εργασία, το 59,6% δηλώνει ότι θα άλλαζε τομέα απασχόλησης. Τέσσερις στους δέκα απαντούν θα δεχόντουσαν μερική απασχόληση και το 41,9% να δεχτεί να εργαστεί «μαύρα». Την ίδια ώρα, σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που θα έπαιρναν την απόφαση να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα (38,2%).

Στο ερώτημα ποια θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα για τη χώρα σήμερα, το 79,1% απαντά «η δημιουργία θέσεων εργασίας» και το 19,7% «η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους».

Πέρα από την ανεργία, που απασχολεί τους Έλληνες, θεωρούν ότι η φορολογία που τους επιβάλλεται είναι άδικη. Συγκεκριμένα, πιστεύουν σε ποσοστό 80,2% ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι αδικαιολόγητος φόρος, ενώ το ποσοστό για τον ΕΝΦΙΑ αγγίζει το 66% και για το πετρέλαιο θέρμανσης το 75,5%.

Την ίδια ώρα, ένα 93,6% πιστεύει πως οι φόροι στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι δικαιολογημένοι, σε αντίθεση με το τέλος για τη ΝΕΡΙΤ που θεωρείται αδικαιολόγητο από το 82,6%.

Οι αγρότες (73,8%), οι επιχειρηματίες (72%) και οι νέοι επιστήμονες (64,1%) είναι κατά σειρά οι τρεις πρώτες κοινωνικο-επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθούν οι εφοπλιστές, οι Έλληνες κεφαλαιούχοι της διασποράς, οι έμποροι, οι μισθωτοί, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι ακαδημαϊκοί.

Στο ερώτημα ποιον θεσμό εμπιστεύεστε περισσότερο για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας, το 43% απαντά τον Στρατό, το 40% τις επιχειρήσεις και το 33,7% την Αστυνομία. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ΜΜΕ (1,9%), τα συνδικάτα (5,7%) και τα κόμματα (7,6%).

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και τη διαμάχη Δύσης – Μόσχας, το 51,6% ζητεί η Ελλάδα να ταχθεί με το μέρος των δυτικών, το 27,7% να στηρίξει τις θέσεις της Ρωσίας και το 20,7% απαντά «δεν ξέρω».


σχετικα αρθρα