Μπορεί οι τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς να μειώθηκαν, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως για τα πρόστιμα, τα οποία αναμένεται να γίνουν... ακόμη πιο τσουχτερά.

Εάν μείνει απλήρωτο το πρόστιμο για μη κατοχή εισιτηρίου, προσαυξάνεται... 500%. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης μέσω των διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», αν τα πρόστιμα για τη λαθρεπιβίβαση δεν πληρωθούν μέσα σε 60 ημέρες, μεταβιβάζονται στη ΔΟΥ του εκάστοτε συγκοινωνιακού φορέα και καταλογίζονται σε βάρος του παραβάτη στο πενταπλάσιο της αξίας τους.

Με δεδομένο ότι το πρόστιμο είναι το 60πλάσιο του εισιτηρίου, τότε κάποιος που επιβιβάστηκε δίχως αυτό καλείται να πληρώσει 72 ευρώ. Αν δεν το καταβάλει μέσα σε δύο μήνες και μεταβιβαστεί στη ΔΟΥ, τότε θα εκτιναχθεί στα 360 ευρώ.

Το αντίστοιχο ισχύει για τα μειωμένα εισιτήρια (πρόστιμο 36 ευρώ, με την προσαύξηση 180), ενώ ιδιαίτερα τσουχτερό μπορεί να γίνει το πρόστιμο στις γραμμές του αεροδρομίου, καθώς με την προσαύξηση αυτό φτάνει τα 2.400 ευρώ.

Στα υπεραστικά ΚΤΕΛ το πρόστιμο θα είναι ίσο με το διπλάσιο της τιμής του εισιτηρίου αφετηρίας - τέρματος του δρομολογίου. Στα τρένα, το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο του τιμήματος της διαδρομής που πραγματοποίησε το τρένο από την αφετηρία του έως και τον πρώτο σταθμό στον οποίο διαπιστώνεται η παράβαση.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη ότι οι αρμόδιοι για τον έλεγχο του εισιτηρίου και την επιβολή προστίμου είναι οι εντεταλμένοι ελεγκτές κομίστρου, που είναι υπάλληλοι του συγκοινωνιακού φορέα. Διάταξη όμως προβλέπει ο έλεγχος να γίνεται και από υπαλλήλους τρίτου φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος του κομίστρου.