Ο νέος ασφαλιστικός χάρτης της χώρας μπορεί να μην περιλαμβάνει αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης ωστόσο οι αλλαγές που θα επέλθουν ουσιαστικά θα θέσουν τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση. 
 
Όπως αναφέρουν Τα ΝΕΑ οι αλλαγές αφορούν το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την αύξηση ημερών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη, την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τις εφάπαξ παροχές.
 
Συγκεκριμένα θα αυξηθεί το όριο χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από την 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης), ενώ παράλληλα θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν τα μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη. Τα μπόνους αυτά φέρνουν έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος.
 
Επιπλέον θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων. Έτσι στα ταμεία κύριας σύνταξης υιοθετείται μεικτό σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών. Το ύψος της θα είναι 360 ευρώ, όσα είναι η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Θα χορηγείται κατά το χρόνο συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, ωστόσο μετά το 2015 θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για όσους θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη.
 
Επίσης τα ταμεία θα ενοποιηθούν σε τρία: Το ΙΚΑ για τους μισθωτούς ιδιωτικού/δημόσιου τομέα, ο ΟΑΕΕ  για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ για τους αγρότες
 
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την εφημερίδα φέρνει και ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ δημιουργείται το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων, η στελέχωση του οποίου  θα γίνει από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων και εκεί θα κατευθύνεται το σύνολο των συντάξεων.