Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη, στο λόφο Καστά από τη ΚΗ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις κινήσεις των αρχαιολόγων αγωνιώντας για την επόμενη αποκάλυψη αφού πλέον κάθε βήμα οδηγεί σε νέα στοιχεία

Σήμερα, οι αρχαιολόγοι προχωρούν στην οριζόντια αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια του μνημείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ολοκληρώθηκε η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του τύμβου, από τον αρχιτέκτονα του υπουργείου κ. Μ. Λεφαντζή, με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στον δε δεύτερο οι Καρυάτιδες.

Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά μέσα.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη

Στα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη εκτενή αναφορά κάνει και η «New York Times», τονίζοντας ότι η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και ότι αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνεται, «τα ευρήματα, που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.