Την αναγκαιότητα να υπάρξουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το «πλαφόν».

Όπως είπε αυτό, πηγάζει από τις δαπάνες που έχουν εκτοξευτεί και παρουσίασε σχετικά στοιχεία.

Το 2012 οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν 300 εκατ. ευρώ, το 2013 υπερέβησαν τα 500 εκατ. και το α’ εξάμηνο του 2014 έχει δαπανηθεί το σύνολο του κλειστού προϋπολογισμού που είναι 323 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 340 εκατ., σημείωσε χαρακτηριστικά

«Αν δεν παρεμβαίναμε η δαπάνη θα κατέληγε στα 700 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως η απόφαση βάζει πλαφόν και προϋποθέσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις βάσει κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν σε άλλα κράτη, φέρνοντας αλλαγές στα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως π.χ. στη διενέργεια του τεστ ΠΑΠ, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση δεν ενδείκνυται πλέον σε γυναίκες κάτω των 21 ετών και σε όσες είναι πάνω από 65 με αρνητικούς προηγούμενους ελέγχους και θα διενεργείται ανά τριετία στις ηλικίες από 21 έως 65 ετών.

«Το μέτρο αυτό προστατεύει τον έντιμο, συγκροτημένο, σοβαρό γιατρό έναντι αυτών που κάνουν προκλητή συνταγογράφηση», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα συνταγογραφεί και δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, ωστόσο θα υπόκειται στον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, και θα πρέπει να αιτιολογήσει τη σχέση της διάγνωσής του και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφεί.

Τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας προκάλεσαν τις αντιδράσεις των γιατρών, με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ να τονίζει: 

«Οι περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που έγιναν βάσει πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας, είναι παντελώς απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών».

«Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα», υποστηρίζει ο Δημήτρης Βαρνάβας, σημειώνοντας ότι η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να ζητήσει την παρέμβαση των διεθνών ιατρικών οργάνων, «ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία».