Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα, εξέφρασαν οι δήμαρχοι της χώρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, με κύριο θέμα τα οικονομικά του θεσμού, επισημάνθηκε ότι αν συνεχίσει η κυβέρνηση να καθυστερεί και να παρακρατεί τους πόρους της αυτοδιοίκησης, μέχρι το τέλος του χρόνου οι δήμοι θα παρουσιάσουν έλλειμμα που θα κυμαίνεται από 1,7 έως 2 δις ευρώ.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των κεντρικών αυτοτελών πόρων που αφορούν στην κρατική επιδότηση, ΚΑΠ, καθώς και του ΣΑΤΑ, που καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των δήμων, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και η εκτέλεση του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, το οποίο αντικατέστησε το αντίστοιχο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, τα ανεκτέλεστα έργα του οποίου φτάνουν ακόμη και τα 500 εκ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας θα συνεδριάσει στις 4 Μαϊου, προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή των κινητοποιήσεών της. Η εισήγηση που υπάρχει είναι να κλείσουν οι δήμοι τουλάχιστον για μία ημέρα. Με την κινητοποίηση αυτή τάσσεται και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής, καθώς ο πρόεδρός της, Δ. Καλογεροπουλος, ήταν παρών στη σημερινή συνεδρίαση και συμφώνησε για δραστικά μέτρα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα απόβλητα. Σε πρώτη φάση, η ΚΕΔΚΕ κρίνει θετικό το νομοσχέδιο, αλλά ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος αρκετές αποσαφηνίσεις, σχετικά με το ρόλο της αυτοδιοίκησης στο φλέγον αυτό ζήτημα.

TAGS