Τα βιβλία έχουν ήδη αποσταλεί στα σχολεία και- σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις-οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Καρατάσιος, διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς να παρατηρούνται ελλείψεις, ενώ στους διευθυντές εκπαίδευσης έχει δοθεί εντολή να καταρτιστεί και να δοθεί στους μαθητές πρόγραμμα λειτουργίας με προοπτική τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό ο κ.Καρατάσιος διευκρίνισε ότι τα προβλέψιμα κενά έχουν καλυφθεί και οι διοικητικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση για την κάλυψη των μη προβλέψιμων κενών, που προκύπτουν από ευμετάβλητους παράγοντες (λόγοι υγείας, άδειες μητρότητας κ.λπ) και τα οποία θα αντιμετωπιστούν με εσωτερικές μετακινήσεις. Τόνισε δε, ότι ακόμη και τα μονοθέσια σχολεία της Περιφέρειας θα λειτουργήσουν άμεσα, με προσωρινή τοποθέτηση εκπαιδευτικών, όπου ενδεχομένως δεν υπάρχει, μέχρι να υπάρξει οριστική κάλυψη της θέσης.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, όπως γνωστοποίησε ο κ.Καρατάσιος, βρίσκεται η επεξεργασία αιτήσεων για κάλυψη των θέσεων ειδική αγωγής.

Την ίδια ώρα και οι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός: οδηγίες-κατευθύνσεις προς όλες τις Υπηρεσίες δικαιοδοσίας της, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία των μαθητών και των σχολείων, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η ΓΑΔΘ με ανακοίνωσή της, τα σχολικά συγκροτήματα καθώς και οι χώροι συγκέντρωσης ανηλίκων (χώροι άθλησης, κτλ.) θα επιτηρούνται, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, με σκοπό την προστασία των μαθητών, εκπαιδευτικών και εγκαταστάσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση, έντονη θα είναι και η παρουσία και δραστηριοποίηση των αστυνομικών που στελεχώνουν το θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς».

Καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, θα διενεργούνται τακτικοί και συστηματικοί έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων, καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Όπως επισημαίνεται, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νομιμότητα λειτουργίας τους, στην τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, καθώς και στη διάθεση μη επιτρεπόμενων ειδών.

Παράλληλα, θα λαμβάνονται αυξημένα μέτρα από την Τροχαία, σε όλα τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και της υπαίθρου, με τη διάθεση ρυθμιστών τροχονόμων, για την προστασία μαθητών από τροχαία ατυχήματα. Επίσης θα γίνονται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι, από συνεργεία της τροχαίας, στα σχολικά λεωφορεία, λόγω της φύσεως του μεταφορικού τους έργου.