current views are: 2

11 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση04:09

Κουδούνι έναρξης – Καμπανάκι προβλημάτων για τη νέα σχολική χρονιά

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις για μια ακόμη φορά η σχολική χρονιά ξεκινά με πλήθος προβλημάτων.

Δημοσίευση 04:09’
αρθρο-newpost

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις για μια ακόμη φορά η σχολική χρονιά ξεκινά με πλήθος προβλημάτων.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις για μια ακόμη φορά η σχολική χρονιά ξεκινά με πλήθος προβλημάτων.

Τα παιδιά θα λάβουν τον αγιασμό και την ευχή για καλή χρονιά και καλή πρόοδο, αλλά θα χρειαστούν και πολλή δύναμη για να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που θα συναντήσουν στη διάρκεια του σχολικού έτους.

Χωρίς δασκάλους….

Σε 5681 ανέρχονται τα κενά στα δημοτικά σχολεία της χώρας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε όλη την Ελλάδα τα κενά προσδιορίζονται ως εξης:

  • Δασκάλων: 1725
  • Νηπιαγωγών: 906
  • Αγγλικής: 734
  • Φ. Αγωγής: 493
  • Μουσικής: 497
  • Ειδ. Αγωγής: 1326 

Χωρίς καθηγητές…. 

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εκτιμούν ότι υπάρχουν 3.000 κενά καθηγητών στα γυμνάσια και στα λύκεια. 

Σε αυτά, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους δασκάλους, «δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις ανάγκες σε ειδικότητες Επαγγελματικών Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα Γενικά Λύκεια στα οποία αναμένονται τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α’ Λυκείου». 

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι το σύνολο των κενών θέσεων εκπαιδευτικών είναι 16.500 σε όλη τη χώρα και τα 16.000 θα καλυφθούν τις επόμενες ημέρες. 

Χωρίς μεταφορικό μέσο… 

Ήδη προβλήματα στη μεταφορά μαθητών έχουν προκύψει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η μεταφορά 120 μαθητών Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ της Αμοργού είναι αδύνατη μετά μετά από την άγονη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού. Αρμόδια για τη μεταφορά μαθητών είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που σύμφωνα με το δήμαρχο Αμοργού, Νίκο Φωστιέρη, παρά και την προφορική, αλλά και έγγραφη επισήμανσή του, ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος..

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και χιλιάδες μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης. Ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης διαμαρτύρεται καθώς τα μέλη έχουν να πληρωθούν για τη μεταφορά μαθητών από το σχολικό έτος 2012-2013.
Τα χρήματα υπάρχουν αλλά επειδή δεν έγινε έγκαιρα η πίστωσή τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως δεν εφαρμόστηκε ο νόμος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν.
Έτσι, σήμερα, περίπου 15.000 μαθητές της Θεσσαλονίκης δεν θα έχουν μέσο μετάβασης στα σχολεία για τον αγιασμό καθώς οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που τους μεταφέρουν προχωρούν σε επ’ αόριστον αποχή. Το πρόβλημα αφορά κυρίως σε μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Λαγκαδά αλλά και μαθητές από τη Θέρμη, το Πανόραμα και άλλες περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά της συμπρωτεύουσας.

Χωρίς κτίριο…

Αγιασμό σε λυόμενες αίθουσες θα κάνουν για μια ακόμα χρονιά 800 και πλέον μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Ηλείας, που από τους σεισμούς του Οκτωβρίου 2007 και Ιουνίου 2008 αναγκάστηκαν να μεταστεγαστούν.

Πρώτο κουδούνι στα λυόμενα θα χτυπήσει για τους 800 και πλέον μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, του 1ου Λυκείου Πύργου, του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πύργου, του Γυμνασίου Καράτουλα, του Λυκείου Καράτουλα και του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού.

Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, το οποίο αρχικά λειτουργούσε στον χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Βαρθολομιού, μεταφέρθηκε προσωρινά σε λυόμενες αίθουσες μέχρι την ανέγερση του δικού του σχολείου. Οι σχετικές μελέτες είναι ήδη έτοιμες και το οικόπεδο έχει αγοραστεί, ωστόσο η ανέγερση του σχολικού κτιρίου φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ.

 


σχετικα αρθρα