Την αντίθεσή της εξέφρασε σήμερα η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει τη σύσταση Μονομελών Εφετείων.

Ειδικότερα, η Διοικητική Ολομέλεια έκρινε, κατ' αρχάς, θετικές τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου με το οποίο επέρχονται αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Όμως, οι Αρεοπαγίτες επισήμαναν ότι ανακύπτουν προβλήματα από τη σύσταση των Μονομελών Εφετείων που θα δικάζουν εφέσεις κατά των Μονομελών Πρωτοδικείων.

Σύμφωνα με τους δικαστές η λειτουργία των Μονομελών Εφετείων δεν κατοχυρώνει την "ασφάλεια δικαίου", καθώς είναι διαφορετικό να αποφασίσουν σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο) τρεις δικαστές και άλλο να αποφασίζει ένας. Ακόμη, ανέφεραν ότι η λειτουργία των Μονομελών Εφετείων πολύ λίγο θα επιταχύνει την απονομή της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, οι δικαστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και σε δεύτερη διάταξη του επίμαχου νομοσχεδίου, η οποία αναφέρει ότι οι υποθέσεις των Μονομελών Εφετείων μετά από αναίρεση, θα δικάζονται από 3μελή σύνθεση του Αρείου Πάγου και όχι από 5μελή που προβλέπεται σήμερα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

Και για τη δεύτερη αυτή διάταξη οι αρεοπαγίτες επικαλούνται την ίδια επιχειρηματολογία με την πρώτη διάταξη ("ασφάλεια δικαίου", κ.λπ.) και επιπρόσθετα τόνισαν ότι σε περίπτωση μειοψηφίας (2-1), τότε οι υποθέσεις αυτές θα οδηγούνται υποχρεωτικά, λόγω της διαφοράς μιας ψήφου, στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται έτσι υπέρμετρα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.