current views are: 3

13 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:01

Ο «αόρατος» αρχαιοκάπηλος της Αμφίπολης

Ως ο αόρατος αρχαιοκάπηλος της Αμφίπολης θεωρείται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ένας διευθυντής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη που απεβίωσε προ δύο ετών.

Δημοσίευση 16:01’
αρθρο-newpost

Ως ο αόρατος αρχαιοκάπηλος της Αμφίπολης θεωρείται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ένας διευθυντής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη που απεβίωσε προ δύο ετών.

Ως ο αόρατος αρχαιοκάπηλος της Αμφίπολης θεωρείται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ένας διευθυντής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη που απεβίωσε προ δύο ετών.

Όπως αποκαλύπτει το vima.gr ο άνθρωπος αυτός θεωρείται, ένας από τους κύριους οργανωτές της παράνομης αγοραπωλησίας αρχαίων αντικειμένων κοντά στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Ο διευθυντής κεντρικού υποκαταστήματος, κοντά στην Εγνατία οδό, παρέμεινε επί σειρά ετών ο «αόρατος» άνθρωπος που επισκεπτόταν τακτικά την Αμφίπολη και αγόραζε σημαντικά αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην περιοχή, για την προσωπική συλλογή του αλλά και με άγνωστη κατάληξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα, ένα από τα κύρια πρόσωπα που αναζητούσαν αρχαιότητες από την Αμφίπολη φέρεται ότι ήταν ένας στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε παλιότερα στη Βόρεια Ελλάδα και είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο, ενδεικτικό των σχέσεων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας με αρχαιοκαπηλικές δραστηριότητες στην περιοχή της Αμφίπολης ήταν μια δικογραφία που είχε σχηματισθεί το 1966 με την εμπλοκή 20 ατόμων ανάμεσα στους οποίους ήταν πέντε εν ενεργεία και συνταξιούχοι αξιωματικοί της τότε Χωροφυλακής. Συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν σεσημασμένοι αρχαιοκάπηλοι από την ίδια περιοχή, αλλά και ένας κινηματογραφιστής από την Αθήνα.

Ο διευθυντής της τράπεζας θεωρείται ως ο σταθερός μεσάζων στην υφαρπαγή αρχαιοτήτων από την Αμφίπολη και είχε συχνές επαφές με τους λαθρανασκαφείς της περιοχής καθώς και με τον πρώην κοινοτάρχη.

Το πρόσωπο αυτό έγινε μόνο μία φορά αντιληπτό από την αστυνομική έρευνα και φέρεται να ήταν σε μια δικογραφία που συνέταξε η Αστυνομία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τότε υπήρχαν καταθέσεις αστυνομικών αλλά και αρχαιοκαπήλων ότι αυτός ήταν ο παραλήπτης των κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Αμφίπολη. Εκείνος όμως αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για ένα απλό ενδιαφέρον ενός συλλέκτη και δεν υπήρχε συνέχεια στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να συνέχισε επί δεκαετίες να προχωρεί σε παράτυπες αγοραπωλησίες αρχαίων από την Αμφίπολη. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πιο γνωστή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην περιοχή είναι αυτή του χρυσού στεφανιού, προϊόντος λαθρανασκαφής την περίοδο 1993-94 από περιοχή της Αμφίπολης, που έφθασε στο Μουσείο Γκετί με την εμπλοκή των αρχαιοκαπήλων Νίνο Σαβόκα, Ρόμπιν Σάιμς, Τζιανφράνκο Μπεσίνα και την εμπλοκή τεσσάρων ελλήνων μεσαζόντων. Το χρυσό μακεδονικό στεφάνι εντοπίστηκε από αγρότη στην περιοχή της Αμφίπολης, ο οποίος μάλιστα έβγαλε και φωτογραφίες φορώντας το… υπερήφανος και περιχαρής, με στόχο να το διαφημίσει σε αρχαιοκάπηλους.

Στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί τότε μνημονευόταν και ένα πρόσωπο με το όνομα «Μπάμπης Αποστόλου», το οποίο φερόταν να διαμένει στην Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ποτέ αυτό το άτομο να ταυτοποιηθεί. Τώρα επανεξετάζεται αν αυτό το άγνωστο πρόσωπο της δικογραφίας του χρυσού στεφανιού σχετίζεται με τον τραπεζικό από τη Θεσσαλονίκη.


σχετικα αρθρα