current views are: 1

16 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:01

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η αίτηση της Χρυσής Αυγής για αναίρεση της απόφασης αναστολής της χρηματοδότησής της.

Δημοσίευση 16:01’
αρθρο-newpost

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η αίτηση της Χρυσής Αυγής για αναίρεση της απόφασης αναστολής της χρηματοδότησής της.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου η αίτηση της Χρυσής Αυγής με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία ανεστάλη η χρηματοδότησής της.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνέλθει υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην απόφαση της Ολομέλειας, που απέρριψε την αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμβούλους Επικρατείας είναι εάν η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που ανέστειλε την χρηματοδότηση μπορεί να ελεγχθεί για την νομιμότητά της από το ΣτΕ, καθώς στηρίζεται σε απόφαση της Ολομέλειας Βουλής που εκδόθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό της. Υπενθυμίζεται ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει αποφάσεις της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή τον περασμένο Φεβρουάριο προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η αναστολή της χρηματοδότησής της που έγινε με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στην προσφυγή της η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, αλλά παράλληλα παραβιάζει το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) όπως και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές στους δαπάνες.

Ακόμη, η αναστολή της χρηματοδότησης προσκρούει και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η κρατική ενίσχυση ενός κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, η επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση προσωρινού «παγώματος» της χρηματοδότησης. Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας απέρριψε τότε την αίτηση της Χρυσής Αυγής κρίνοντας ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εκτέλεση απόφασης της Βουλής (για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής) και δεν προβλέπει τίποτε άλλο παραπάνω. Απλώς η υπουργική απόφαση «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν τότε ότι η αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της απόφασης της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει.


σχετικα αρθρα