Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Με ισχυρά μέτρα ασφαλείας, επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. και τα ΜΑΤ επί ποδός πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι.

Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται επί ποδός κυρίως στον Πειραιά για τυχόν επεισόδια, ενώ αυξημένες περιπολίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ βρίσκονται σε εξέλιξη από τις προηγούμενες μέρες για προληπτικούς λόγους.  

Η δολοφονία

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 ο Παύλος Φύσσας, έλληνας ράπερ με αντιφασιστική δράση, δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι από μέλος της Χρυσής Αυγής με μαχαίρι σε καφετέρια επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60 λίγο μετά τα μεσάνυχτα από όπου ο Φύσσας έφυγε αφού νωρίτερα παρακολουθούσε αγώνα ποδοσφαίρου.

Η δολοφονία αφορούσε σε πολιτικά κίνητρα και οι ανακρίσεις «έδειξαν» και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής αποτελώντας την απαρχή περαιτέρω ερευνών για ποινικά αδικήματα και την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης όπου εμπλέκονται μέλη και ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Η εξέλιξη των ερευνών για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης οδήγησε στην σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου

Στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί παννατική συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία μνήμης, ενώ παρόμοια συλλαλητήρια και πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.

Στις 3 το μεσημέρι παρουσία της οικογένειας και φίλων του Παύλου Φύσσα έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στην οδό Π. Τσαλδάρη 60.

Σήμερα επίσης η πρωτοβουλία «Δεν Ξεχνάμε» μετονομάζεται η Π. Τσαλδάρη σε Οδό αντιφασίστα Παύλου Φύσσα».

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συναυλία των φίλων του Παύλου με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, στο Σύνταγμα, στις 5 το απόγευμα.

Την Κυριακή, στις 6 μ.μ., συγκαλούν αντιφασιστική συνέλευση στο πάρκο Σελεπίτσαρι Αμφιάλη. Θα ακολουθήσει συναυλία, με τους Εncardia, Φωτεινή Βελεσιώτου και Νατάσα Μποφίλιου, στο 3ο Λύκειο, δίπλα από το πάρκο.