Για σκοτεινές μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών σε ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι δεν θέλει να προχωρήσει ο έλεγχος και η διαδικασία των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τις Ιδιωτικές Κλινικές.

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών καταγγέλλει τον ΕΟΠΥΥ ότι δεν θέλει να προχωρήσει ο έλεγχος και γι’ αυτό εφευρίσκει διαρκώς προσκόμματα για να κωλυσιεργεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι απόδειξη για αυτό είναι «η αθέτηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση του ελέγχου που τέθηκαν για τις 31.03.2014 και τις 30.06.2014». 

«Απόδειξη η προσπάθεια να μην περατωθεί ο έλεγχος στις 30.09.2014 με τη μη-έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού των κριτήριων και του πληροφοριακού προγράμματος στατιστικού ελέγχου, μεταξύ πολλών άλλων απαραίτητων παραμέτρων που θα διασφάλιζαν την ολοκλήρωση του, παρόλη τη δέσμευση που δόθηκε παρουσία Υπουργού.  

Απόδειξη η ασάφεια που υπάρχει σχετικά με το αν και πότε ο ΕΟΠΥΥ έχει δώσει έγκριση στις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες για την πραγματοποίηση των ενεργειών που φαίνεται ότι ζητούνται με το προκαταρκτικό πόρισμα, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. 

Απόδειξη το γεγονός ότι υπάρχει ελλιπής προώθηση στοιχείων προς τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, τα οποία συγχρόνως ζητούνται από τις κλινικές, γνωρίζοντας ότι μόνο το σύστημα του ΕΟΠΥΥ μπορεί να δώσει αντίγραφα» αναφέρει ο ΣΕΚ. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η αποτυχία του ελέγχου προκειμένου να μην πληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές για τις υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί στους ασφαλισμένους του, τηρώντας τις υποχρεώσεις του. Υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αλλά και όλοι οι Υπουργοί που πέρασαν από το Υπουργείο Υγείας». 

Παράλληλα ο ΣΕΚ μιλά για μια «παλιά και γνώριμη τακτική του ΕΟΠΥΥ»και συγκεκριμένα «την πρακτική της παραπλάνησης της κοινής γνώμης και την εσκεμμένη κωλυσιεργία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του και την συκοφάντηση του κλάδου μας» που σήμερα όμως «με αυτές τις υπόγειες ενέργειες παίρνει πρωτόγνωρες διαστάσεις οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες, σκοτεινές εποχές». 

«Οι μεθοδεύσεις αυτές που οδηγούν στον αφανισμό του κλάδου μας και βάζουν «ελαφρά τη καρδία» σε κίνδυνο το μέλλον 55.000 εργαζομένων σε αυτόν, έχει ξεκάθαρο σκοπό και υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο. Θεωρούμε υπεύθυνο τον Πρόεδρο  του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό για όλη αυτή την αρνητική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εναντίον των Ιδιωτικών Κλινικών. Εξίσου υπεύθυνος θα είναι και ο πολιτικός του προϊστάμενος που το επιτρέπει, αν δεν δώσει λύση στο γεγονός ότι ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ είναι αυτός που έχει λάβει υπηρεσίες και αρνείται να τις πληρώσει.» αναφέρει.

Τέλος, ο ΣΕΚ υπενθυμίζει ότι «Επειδή αντί να “βογκήξει το βόδι, βογκάει το αμάξι“» ότι:

  • Πρώτος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, η μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση σύγχρονων ιδιωτικών νοσοκομείων στην Ελλάδα, ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση των τιμολογίων των Iδιωτικών Kλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία μάζευαν σκόνη στα ράφια του Οργανισμού.
  • Πρώτος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, πρότεινε να αναλάβουν οι ίδιες οι κλινικές το κόστος του ελέγχου από ανεξάρτητες Ελεγκτικές Εταιρείες για να ξεπεραστεί η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ και η απροθυμία του κράτους να λύσει το ζήτημα.
  • Πρώτος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι η διεξαγωγή και η καθιέρωση ελέγχου, από ανεξάρτητους, αξιόπιστους φορείς είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή διαφάνειας και λογοδοσίας.

«Ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, δηλώνει άλλη μια φορά ξεκάθαρα ότι θα είναι ο πρώτος που θα καταδικάσει και θα ζητήσει την τιμωρία όσων επιχειρήσεων παρανόμησαν, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος. 
Ευρισκόμενοι για μια ακόμα φορά μπροστά σε ένα καινούργιο αδιέξοδο, δηλώνουμε την απερίφραστη εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη» καταλήγει η ανακοίνωση.