current views are: 2

19 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:35

Διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους οι αρχαιολόγοι για τον τάφο της Αμφίπολης

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των αρχαιολόγων με φόντο τον τάφο της Αμφίπολης.

Δημοσίευση 11:35’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των αρχαιολόγων με φόντο τον τάφο της Αμφίπολης.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των αρχαιολόγων με φόντο τον τάφο της Αμφίπολης, με την Κατερίνα Περιστέρη και την Όλγα Παλαγγιά να αφήνουν αιχμές η μία για την άλλη.

Την Πέμπτη, η Προϊσταμένη της ΚΗ ‘ Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε άφησε αιχμές για τους συναδέλφους της και ειδικά για την καθηγήτρια συνάδελφό της, Όλγα Παλαγγιά, η οποία εκτιμά πως ο τάφος είναι ρωμαϊκός και όχι μακεδονικός.,

«Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Όλγα Παλαγγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων, αυτό αποκλείεται γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου», είπε η κυρία Περιστέρη.

Η Όλγα Παλαγγιά, από την πλευρά της, έσπευσε να απαντήσει, μένοντας αμετακίνητη στην άποψή της.

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο στα «Παραπολιτικά 90,1», η κυρία Παλαγγιά είπε: «Θα ήταν ευχής έργον η επιστημονική διαμάχη να γινόταν μετά την περάτωση της ανασκαφής» και πρόσθεσε:

«Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κυρία Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ’ εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ…».

«Πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», τόνισε η καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά, σημειώνοντας πως «εφόσον δεν έχει τεκμηριωθεί η χρονολόγηση ίσως δεν είναι τελείως αθέμιτο να γίνονται υποθέσεις εργασίας. Κατηγορούμεθα ότι δεν έχουμε δει την ανασκαφή. Μα, δεν μπορούμε να την δούμε. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση!».

Επίσης, επεσήμανε πως «εφόσον έχουν μιλήσει τόσο πολλοί άλλοι διατηρώ το δικαίωμα να πω την γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι που να με διαψεύδει. Η χρονολόγηση που την τοποθετούν στον 4ο αιώνα συνδέθηκε με τον Λεόντα της Αμφίπολης. Λένε ότι βρέθηκε ένα μέρος της χαίτης. Το να βρέθηκε ένα κομμάτι του σε επιχώσεις δεν λέει κάτι. Υπήρχαν πολλοί τάφοι στην περιοχή. Μια προσωπική επίθεση δεν είναι σωστή και έχω στενοχωρηθεί πολύ. Λέω ότι προσωπικά δεν έχω πειστεί. Δεν έχει σημασία τι εποχής είναι το μνημείο. Παραμένει πολύ σημαντικό. Όποτε κι αν έγινε είναι ένα σημαντικό μνημείο. Προς το παρόν επιμένω αλλά ο χρόνος θα δείξει».

Όσον αφορά στην ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής στον λόφο Καστά, την Πέμπτη η Κατερίνα Περιστέρη είχε δηλώσει ότι  γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα.

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, η κυρία Παλαγγιά ανέφερε πως «το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο. Μακάρι να βρεί στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε».


σχετικα αρθρα