Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Η πρώτη διαμάχη αφορούσε το ποιος θα μπορούσε να είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης.

Πρώτος και χωρίς δισταγμό, μιλώντας στο newpost, ο Σαράντος Καργάκος είχε με βεβαιότητα εκφράσει την άποψη ότι εκεί βρίσκονται τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Μεγάλος Στρατηλάτης πέθανε στην Αλεξάνδρεια και με γνώμονα την ιστορική γνώση ότι η μητέρα του, η Ολυμπιάδα, μετέφερε στην Μακεδονία τις σορούς της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου του Δ΄ (σύζυγος και γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ο Σαράντος Καργάκος δήλωνε: «Δεν υπήρχε περίπτωση η Ολυμπιάδα να μην φροντίσει για τον επαναπατρισμό της σορού του αγαπημένου της γιου».

«Αποκλείεται. Ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια», απάντησε, πάλι μέσω του newpost ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής.

Λίγο πριν την είσοδο των εργατών στον δεύτερο θάλαμο, ξέσπασε η συζήτηση για τη σύληση του τάφου. Και πάλι ο Σαράντος Καργάκος με βεβαιότητα δήλωνε ότι ο τάφος έχει συληθεί κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από αξιωματικούς του γαλλικού στρατού.

Η αποκάλυψη των καρυάτιδων επισκίασε τη συζήτηση αυτή, φέρνοντας στο προσκήνιο μια νέα διαμάχη που αφορούσε την καταγωγή του αρχιτέκτονα και την περίοδο κατά την οποία χτίστηκε ο τάφος.

Η νέα κόντρα μεταξύ της επιβλέπουσας αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη και της συναδέλφου της Όλγας Παλαγγιά ακόμη δεν έχει κοπάσει. Αφορμή η εκτίμηση της τελευταίας ότι οι καρυάτιδες μαρτυρούν μνημείο ρωμαϊκών χρόνων.

Σήμερα η κυρία Περιστέρη έρχεται, ετεροχρονισμένα, να απαντήσει και να απορρίψει τα περί συλήσεως: Δήλωσε ότι αν έχουν καταφέρει να μπουν τυμβωρύχοι στον τάφο τότε θα βρούμε τα κόκαλά τους, υπονοώντας, με απόλυτη σαφήνεια, ότι δεν θα κατάφερναν να βγουν και πάλι έξω πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να αποσπάσουν και τα κτερίσματα από τον ταφικό θάλαμο. 

Κι όλα αυτά, ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρεμβαίνει με ανακοινώσεις που κάνει λόγο για το σόου που έχει στηθεί γύρω από τη συγκεκριμένη ανασκαφή προκαλώντας πίεση και άγχος στους εργαζόμενούς της, που εμποδίζει το επιστημονικό τους έργο.

Τελευταία εξέλιξη: ο τάφος, μάλλον, έχει και τέταρτο θάλαμο. 

Ας ελπίσουμε οι χώροι του να έχουν εξαντληθεί εδώ, πριν εξαντληθεί η υπομονή του κοινού που περιμένει σοβαρή και επιστημονική ενημέρωση, χωρίς την αγωνία προσωπικών φιλοδοξιών του κάθε επιστήμονα.