Δέος προκαλούν τα νέα ευρήματα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με τους αρχαιολόγους να εικάζουν πως βρίσκονται μπροστά σε ακόμη έναν θάλαμο, τέταρτον στον αριθμό, κάτι για το οποίο εξάλλου προϊδέασε από το πρωί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι καρυάτιδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις.

Τα αγάλματα φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες.

Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C.

Την ίδια ώρα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας το πρωί στο Mega, επεσήμανε πως τα ευρήματα του μνημείου «θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα».

Όσον αφορά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι στην Αμφίπολη και αν ο τάφος είναι ρωμαϊκός ή μακεδονικός, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι είναι νωρίς για να καταλήξει κανείς σε κάποιο συμπέρασμα, ωστόσο, όπως τόνισε, οι επιστήμονες έχουν κάθε δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ερευνητική διαδικασία.

«Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να μιλήσουν πριν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές είναι οι ανασκαφείς και τα μέλη των ομάδων που του υποστηρίζουν», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με το πρόσφατο ξέσπασμα της επικεφαλής της ανασκαφής στο λόφο Καστά, σχετικά με τα σενάρια χρονολόγησης του ταφικού μνημείου, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι η κυρία Περιστέρη είναι αφοσιωμένη σε ένα δύσκολο ανασκαφικό έργο.

«Θα πρέπει κανείς να την αφήσει στην ηρεμία της, να της δώσει τον χρόνο να αφοσιωθεί σε αυτή τη δουλειά που πρέπει να εξελιχθεί ομαλά», ανέφερε.