Θύμα της οικονομικής κρίσης έχουν πέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα ζώα, καθώς άνθρωποι που δεν μπορούν να τα συντηρήσουν τα αφήνουν ελεύθερα στους δρόμους.

«Βλέπουμε διαρκώς να κυκλοφορούν στο κέντρο της Κοζάνης καλοδιατηρημένα σκυλιά ράτσας, με λουράκι και σήμανση. Έχουμε παρατηρήσει, επίσης, μεγαλόσωμα ζώα, όπως τα τσομπανόσκυλα, που απελευθερώνονται από τους ιδιοκτήτες τους στα χωριά. Υπάρχουν, τέλος, μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι "ξεφορτώνουν" ζώα στην πόλη» αναφέρει  η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Κοζάνης, Αικατερίνη Δόδουρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συλλόγου, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Κοζάνη 150 αδέσποτα, που πρέπει να συλλεχθούν, να εμβολιαστούν και να στειρωθούν. Την ίδια ώρα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη για το 2011 το πρόγραμμα περισυλλογής, σήμανσης, εμβολιασμού, στείρωσης και επανένταξης για τα αδέσποτα ζώα, ενώ οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και το κυνοκομείο όπου φιλοξενούνται 400 σκύλοι.

Το θέμα αυτό τέθηκε στη συνάντηση του συλλόγου με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη μιας μόνιμης και αποτελεσματικής πρακτικής που θα καταστήσει ασφαλείς τους πολίτες, από τους κινδύνους που εγκυμονούν τα δεκάδες αδέσποτα σκυλιά, αλλά παράλληλα θα προστατεύει και τα ζώα, από κάθε ασυνείδητο που τα εγκαταλείπει στους δρόμους της πόλης.

Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος, σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση, "αγγίζει" τις 100.000 ευρώ, ενώ υπήρξε δέσμευση από την πλευρά του Δήμου για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από το πρόβλημα.

 «Υπεύθυνος για τα αδέσποτα είναι ο Δήμος, που δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση του θέματος» τονίζει η κα Δόδουρα και ανακοίνωσε ότι τα μέλη του συλλόγου τοποθέτησαν πρόσφατα ειδικούς κουμπαράδες σε καταστήματα της πόλης, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια των φιλοζωικό οργανώσεων. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου, ώστε να μην εγκαταλείπει στο δρόμο τα ζώα-συντροφιάς που είχε υιοθετήσει.