Ομόφωνα ένοχοι κηρύχθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο οι δύο κατηγορούμενοι για την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στις 30 Ιουνίου 2008 στο στέκι «Αντίπνοια» στα Κάτω Πετράλωνα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών στον έναν κατηγορούμενο και 11 ετών και έξι μηνών στον άλλον. Και οι δύο κατηγορούμενοι, στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, θα οδηγηθούν στη φυλακή, καθώς δεν δόθηκε αναστολή.

Να σημειωθεί πως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας που ζήτησε την ενοχή των δύο, για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Κατά την Εισαγγελέα, οι δικαστές δεν πρέπει να κάνουν δεκτούς τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι δύο στις απολογίες τους, ότι, δηλαδή, δεν μετείχαν στην αιματηρή επίθεση. Μάλιστα επεσήμανε πως έχουν αναγνωριστεί από μάρτυρες, αλλά και πως «δεν βρέθηκαν άσχετα στο σημείο της σύλληψης τους».

Αναφερόμενη στο γεγονός η Εισαγγελέας είπε για την ομάδα των δραστών της επίθεσης: «Ήταν προκλητικά οργανωμένοι, εξοπλισμένοι με σκεπάρνια και μαχαίρια και εισέβαλαν στην αίθουσα όπου οι άλλοι, αμέριμνοι, έκαναν μάθημα. Ο χώρος έγινε μια λίμνη αίματος και έγινε αγνώριστος, δεν είναι υπερβολή να πω ότι επρόκειτο για μια άνανδρη εισβολή. Χτύπησαν άοπλους ανθρώπους».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» είχε γίνει από περίπου είκοσι μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και οι δύο κατηγορούμενοι, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και είχαν εισβάλει στον χώρο την ώρα που γινόταν μάθημα ισπανικών σε μικρά παιδιά.

Η ομάδα των κρανοφόρων είχε προκαλέσει καταστροφές στον χώρο και είχε μαχαιρώσει τον Ισπανό καθηγητή και έναν ακόμη από τους παρευρισκόμενους.

Οι καταδικασθέντες, ένας εκ των οποίων φέρεται ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και ήταν υποψήφιος του κόμματος στις Δημοτικές εκλογές του 2009, είχαν συλληφθεί μετά το περιστατικό και είχαν οδηγηθεί στο Αυτόφωρο, κατηγορούμενοι για σωματικές βλάβες.

Το δικαστήριο, ωστόσο, είχε κηρύξει εαυτόν αναρμόδιο, κρίνοντας πως η υπόθεση έπρεπε να εκδικαστεί στο Κακουργιοδικείο για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

τις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι δέχθηκαν ότι μετείχαν στην εποχούμενη ομάδα, πιστεύοντας πως «θα μοιράσουν φυλλάδια στον ηλεκτρικό σταθμό στα Κάτω Πετράλωνα».

Είπαν επίσης πως ήταν έξω από το στέκι, που σταμάτησε η πομπή, άκουσαν «σπασίματα και φασαρία» και έφυγαν και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το συμβάν της επίθεσης. Είπαν επίσης ότι δεν σχετίζονται με τα γεγονότα στον χώρο «Αντίπνοια», ούτε με τα όπλα, δύο μαχαίρια και ένα σκερπάνι, που βρέθηκαν πάνω τους κατά την σύλληψη τους.

Να σημειωθεί ότι η δικογραφία για την επίθεση στο στέκι είναι μεταξύ αυτών που χειρίστηκαν οι ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου για την δράση στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής και οι δύο που κάθονται στο εδώλιο είναι κατηγορούμενοι και ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.