Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Στην φυλακή βρέθηκαν οι μετανάστες πρώην απεργοί πείνας της Υπατίας, οι οποίοι ταξίδεψαν στη χώρα τους για να ανακαλύψουν ότι... η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει κανένα κράτος για την άδεια ταξιδίου που χορήγησε.

Ενα 24ωρο έμειναν στη φυλακή του αεροδρόμιου της Καζαμπλάνκα οι δυο πρώτοι πρώην απεργοί πείνας που ταξίδεψαν στο Μαρόκο, κάνοντας χρήση της άδειας ταξιδιού που τους είχε χορηγηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι μαροκινές αρχές δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το χαρτί που τους επεδείκνυαν οι μετανάστες («απόφαση αναβολής της απομάκρυνσης»), το οποίο είναι γραμμένο μόνο στα ελληνικά.

Είδαν κι έπαθαν οι δυο πρώην απεργοί πείνας μέχρι να πείσουν την Ασφάλεια του αεροδρόμιου ότι νομίμως ταξίδεψαν από την Αθήνα στο Μαρόκο.

Και επειδή η έλλειψη ενημέρωσης των αρχών του Μαρόκου σημαίνει πως δεν προτίθενται να επιτρέψουν στους πρώην απεργούς πείνας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, πράγμα που γνωρίζουν οι μετανάστες, με το που αφέθηκαν ελεύθεροι άρχισε ένας μαραθώνιος μήπως βρουν άκρη μέσω των ελληνικών αρχών.

Μετάβαση στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, απ’ όπου τους έστειλαν πάλι πίσω στην Καζαμπλάνκα, για να απευθυνθούν στο εκεί Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας. Οταν επιτέλους διάβηκαν την πόρτα του προξενείου, πληροφορήθηκαν ότι οι ελληνικές αρχές στο Μαρόκο δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για την άδεια ταξιδιού που έδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Περάστε ξανά σε 10 μέρες», ήταν η απάντηση που τους έδωσαν για να τους ξεφορτωθούν.

Αντί να πάνε στις οικογένειές τους, που έχουν τόσα χρόνια να τους δουν, οι πρώην απεργοί πείνας έβγαλαν ένα διήμερο μεταξύ φυλακής και ελληνικών προξενικών αρχών, για να φύγουν τελικά άπρακτοι και με την αγωνία αν τελικά θα μπορέσουν να επιστρέψουν νόμιμα στην Ελλάδα!

«Βιαστήκατε να φύγετε», τους είχαν πει μερικοί από εκείνους που δήλωναν ότι με το δελτίο Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης λύθηκε το ζήτημα της άδειας ταξιδιού.

H πρεσβεία του Μαρόκου στην Αθήνα απάντησε ότι η πρεσβεία δεν έχει καμιά σχετική ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για το δικαίωμα ταξιδιού των πρώην απεργών πείνας. Η προτροπή της πρεσβείας ήταν ν’ απευθυνθούν οι μετανάστες στην ελληνική κυβέρνηση για ενημέρωση.