Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σε εύθραυστο σημείο παραμένουν οι εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, καθώς όσο προχωρά η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει, όχι μόνο τα πολύτιμα μυστικά, αλλά και τις επικίνδυνες αδυναμίες.

Έχοντας, πια, βρει και τον τέταρτο θάλαμο του τάφου, οι αρχαιολόγοι  βρίσκονται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση: τη στήριξη του μνημείου στον θόλο του οποίου εντοπίζονται προβλήματα στατικότητας.

Στο πέρασμα των αιώνων ο Τάφος της Αμφίπολης πάλεψε με τα στοιχειά της φύσης: ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ απείλησε το μνημείο το 597 μ.Χ, σύμφωνα με τον καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Παναγιώτη Καρύδη.

«Τα φτερά των σφιγγών, κατά τη γνώμη μου, έσπασαν κατά τη διάρκεια εκείνου του τεράστιου σεισμού», λέει στο newpost ο κ. Καρύδης, ο οποίος προσθέτει πως «εκτός από σεισμούς, το μνημείο έχει πληγεί και από πλημμύρες. Έχει καταχωθεί με λάσπη και χώρα. Αυτή η επιχωμάτωση του έχει προσφέρει μια σχετική ασφάλεια, ειδικά αν έχει συμβεί πριν από τον σεισμό. Πολλές βλάβες δεν μπορεί να έχουν συμβεί, όμως αυτό εξαρτάται αν οι σεισμοί έγιναν σχετικά πρόσφατα από την κατασκευή του τάφου».

Για την σεισμική προϊστορία της περιοχής, ο Παναγιώτης Καρύδης δηλώνει βέβαιος.

Για το μέλλον της, ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, δηλώνει στο newpost αισιόδοξος: «Η περιοχή είναι περιορισμένης σεισμικότητας, τα ρήγματα που βρίσκονται κοντά στον τάφο είναι ήσσονος σημασίας», λέει με βεβαιότητα.