Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Τρίτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς και εκατοντάδες μαθητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μπουν στην τάξη.
 
Αρκετές Περιφέρειες δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα των μαθητικών δρομολογίων ενώ μέσω του newpost ο αρμόδιος για το θέμα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τους αποδίδει την ευθύνη της καθυστέρησης:

«Εμείς από τον Φεβρουάριο έχουμε ζητήσει να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί και έχουμε χτυπήσει- όχι καμπανάκια- καμπάνες για την καθυστέρηση», λέει χαρακτηριστικά ο Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Πόλεις και χωριά που μέχρι σήμερα δεν έχουν λύσει το θέμα είναι, κυρίως, στα Καλάβρυτα, στην Πρέβεζα και σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας.

«Στα Τριπόταμα των Καλαβρύτων, από τους 48 μαθητές που φοιτούν στο γυμνάσιο - λύκειο, έχουν παρακολουθήσει μαθήματα μόλις οι 15 μέχρι σήμερα», λέει στο newpost ο διευθυντής σύνταξης του kalavrytanews.gr, Νίκος Κυριαζής.

Στην Πρέβεζα, δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν προς το σχολείο τους, στο Κανάλι, τα παιδιά που πηγαίνουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και μένουν στις περιοχές του Μεγαδένδρου Μυρσίνης και της Κάτω Μυρσίνης.
Σύμφωνα με το pamepreveza.gr, η πρόταση που έχει γίνει από τους αρμόδιους είναι να μετακινηθούν με το λεωφορείο της γραμμής, όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς χρειάζεται να περπατήσουν πάνω από δύο χιλιόμετρα από το σπίτι τους μέχρι τη στάση κι άλλο τόσο από τη στάση μέχρι το σχολείο.
Την ερχόμενη Τετάρτη οι γονείς των παιδιών θα συναντήσουν τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας αναζητώντας λύση στο θέμα.

Στη Μακεδονία, ενώ το υπουργείο εκταμίευσε τα οφειλόμενα της περσινής σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Λεονταρίδη, οι οδηγοί δεν πληρώθηκαν ποτέ γιατί το ελεγκτικό συνέδριο δέσμευσε τα χρήματα «για λόγους που το υπουργείο δεν γνωρίζει»

«Δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά», λένε πηγές του newpost που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες και δεν τις σχολιάζουν, χωρίς να τις διαψεύδουν πάντως, παράγοντες του υπουργείου.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης επιμένει πως «κάναμε τα πάντα για να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Όπου οι διαγωνισμοί κηρύχτηκαν άγονοι, δώσαμε δυνατότητα για πρόχειρους διαγωνισμούς. Όπου δεν ευδοκίμησαν ούτε οι πρόχειροι, τους αφήσαμε να κάνουν απευθείας διαπραγμάτευση. Η καθυστέρηση είναι ευθύνη Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών», επιμένει, θυμίζοντας πάντως πως «αν έχουν ένα μικρό ελαφρυντικό, είναι η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και πάλι, αυτή η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται».

Το υπουργείο εσωτερικών έχει διαμηνύσει στους τοπικούς άρχοντες ότι φέτος θέλει να «ρίξει» το κόστος των μαθητικών δρομολογίων κάτω από τα επίπεδα της χρονιάς 2012-2013, για την οποία «ξοδεύτηκαν» κάτι λιγότερο από 160 εκατομμύρια ευρώ.