Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Δεν υπάρχει επάγγελμα περισσότερο αναγκαίο στη χώρα, όσο αυτό του αρχαιολόγου. Ταυτόχρονα, είναι το πιο υποτιμημένο. Οι έλληνες αρχαιολόγοι, πριν αρχίσουν το... σκάψιμο, βγαίνουν στο ψάξιμο. 

Η αναζήτηση χορηγιών για την έναρξη ή τη συνέχιση μιας σημαντικής ανασκαφής, είναι η δραστηριότητα στην οποία ξοδεύουν το χρόνο και την ενέργειά τους. 

Όπως έγινε και στην πολύ σημαντική Αμφίπολη. Εκεί που το 2012 οι εργασίες σταμάτησαν, για να αρχίσουν και πάλι μόνο όταν η υπεύθυνη της ανασκαφής κατάφερε με εξαντλητική προσπάθεια να πείσει την περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τη συνέχεια του έργου. 

«Το πενιχρό κονδύλι που διέθετε το υπουργείο Πολιτισμού για ανασκαφές, καταργήθηκε -λόγω κρίσης- το 2011. Μέχρι τότε, μεγάλο μέρος των έργων πλήρωναν οι χορηγοί. Τώρα, οι χορηγοί τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου, για αυτό και η εξασφάλισή τους είναι ακόμη πιο δύσκολη. Οι αρχαιολόγοι είναι μάνατζερ, διαφημιστές, πωλητές και μετά επιστήμονες», λέει στο newpost η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Όλγα Σακαλή. 

Γιατί ένας χορηγός, όμως, να «ρίξει» τα λεφτά του σε μια αρχαιολογική ανασκαφή; 

«Για το ονόρε, ότι συμβάλλει στον πολιτισμό. Ή, αν καταφέρει ο αρχαιολόγος να τον πείσει για το μεγαλειώδες της ανακάλυψης, για να επωφεληθεί από μια δημοσιότητα ανάλογη με αυτήν που γνωρίζει ο τύμβος που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη», λέει η κ. Σακαλή. 

Αυτή η μοίρα, είναι η καλύτερη δυνατή. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιολόγων είναι άνεργοι. 

«Το υπουργείο Πολιτισμού απασχολεί σε ολόκληρη τη χώρα 850 συναδέλφους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλος φορέας στον οποίο ένας αρχαιολόγος μπορεί να εργαστεί και συνυπολογίζοντας τους νέους συναδέλφους που κάθε χρόνο βγαίνουν από τα πανεπιστήμια, καταλαβαίνετε ότι το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο είναι δυσθεώρητο» λέει στο newpost η πρόεδρος των αρχαιολόγων.