Το State Department επιβεβαιώνει εμμέσως την ύπαρξη τζιχατιστών και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο ant1news.gr, «η χώρα μας χρησιμοποιείται ως πέρασμα των δυτικών-μαχητών του Ισλαμικού στρατού προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν και Έλληνες στις τάξεις των 2.000 δυτικών «πολεμιστών» που έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές.

Το State Department επαναλαμβάνει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αρκετοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Στρατού έχουν περάσει τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, και το θέμα αφορά όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας βρίσκονται σε... συναγερμό και συνεργάζονται με τη CIA για την σκιαγράφηση αλλοδαπών ελληνικής υπηκοότητας που συμμετέχουν στον «ιερό πόλεμο», ενώ σε όλες τις ευρωπαικές χώρες οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται για τον ίδιο λόγο σε εγρήγορση.

Στο «στόχαστρο» της ΕΥΠ ο 27χρονος τζιχαντιστής από την Αθήνα

Έλληνας τζιχαντιστής βρίσκεται στη Συρία και έχει προκαλέσει «συναγερμό» στην ΕΥΠ και στις άλλες κρατικές υπηρεσίες. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες για τον 27χρονο τζιχαντιστή ππου βρίσκεται από τον Ιούλιο σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Συρία και φέρεται να πολεμά για το «Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Πρόκειται για έλληνα υπήκοο που έλαβε την ελληνική ιθαγένεια το 2001 και πολεμά για το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Βήμα.

Η αστυνομική έρευνα εστιάζει στην συριακής καταγωγής μητέρα του 27χρονου που κάνει αναρτήσεις στο Διαδίκτυο με «ύμνους» για τη δράση και τις βαρβαρότητες του IS. Υπό αυτό το πρίσμα οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους να παρεμποδίσουν την επιστροφή των τζιχαντιστών και ανάμεσα στα άλλα μελετάται η αφαίρεση της ιθαγένειας σε όσους ευρωπαίους υπηκόους μεταβαίνουν στην εμπόλεμη ζώνη με ασαφείς «στόχους». 

Η περίπτωση του έλληνα τζιχαντιστή θεωρείται τόσο σημαντική για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που υπάρχει συνεχής πληροφόρηση από τη CIA σχετικά με τις ενέργειές του στη Μέση Ανατολή.

Να σημειωθεί ότι ο 27χρονος διέμενε στην Αθήνα και έφυγε για τη Συρία προ τριμήνου χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του.