Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν οι πέντε απο τους 17 κατηγορούμενους για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ στην Κρήτη, ενώ το Δικαστήριο του Ηρακλείου αθώωσε τους υπολοίπους δώδεκα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τέσσερις οδηγοί ταξί και 14 νεφροπαθείς παραποιούσαν παραστατικά με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να αποδίδει στους δικαιούχους μεγαλύτερα ποσά από  ό,τι έπρεπε.

Η κατηγορία για απάτη αφορούσε στο χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου του 2009 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2010 και ζημίωσε το ΙΚΑ κατά 204.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι όλες οι διαδρομές και οι εξετάσεις έγιναν κανονικά απλώς στις αποδείξεις που τους έκοβαν δεν αναγραφόταν η σωστή ώρα μεταφοράς τους στο κέντρο νεφροπαθών.

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι προσκόμισαν στο δικαστήριο στοιχεία που αποδείκνυαν ότι όντως οι εξετάσεις γίνονταν την ίδια ημέρα αλλά σε διαφορετικές ώρες.

Να σημειωθεί πως ένας απο τους κατηγορούμενους στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είχε αποβιώσει και έτσι στο εδώλιο κάθισαν σήμερα 17 άτομα, εκ των οποίων, το δικαστήριο έκρινε ενόχους μια νεφροπαθή και τέσσερις οδηγούς ταξί, ενώ αθώωσε τους υπόλοιπους 12 νεφροπαθείς.