Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου, Παναγιώτης Βελισσάρης-Λυμπερίδης

Μπροστά σε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων ναυτιλιακών καυσίμων φαίνεται πως είναι οι αρχές, έπειτα από την εξέταση των επικίνδυνων αποβλήτων που εντοπίστηκαν σε παράδρομο του 46ου χιλιομέτρου της Αττικής Οδού στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kathimerini.gr, τα απόβλητα που εντοπίστηκαν είναι όξινη πίσσα, που είναι υπόλειμμα μετατροπής ναυτιλιακού πετρελαίου σε ντίζελ θέρμανσης.

Δεκαπλασίασαν την ποσότητα του καυσίμου

Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών από την ποσότητα των αποβλήτων που υπερβαίνει τους δέκα τόνους, οι λαθρέμποροι «αποκόμισαν» τουλάχιστον εκατό τόνους λαθραίου ντίζελ, το οποίο και θα ρίξουν στην αγορά.

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Πετρελαίου Θέρμανσης Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Άγαντας «απατεώνες υπάρχουν παντού, αυτό όμως δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τους επαγγελματίες του κλάδου. Πιθανότατα ο συγκεκριμένος άνθρωπος που "άδειασε" το καύσιμο στο χώρο κλέβει κατά συρροή και με συνεργούς από το χώρο της ναυτιλίας».

Όπως εξηγεί ο κ. Άγαντας, δεν μπορούμε να μιλάμε για «κυκλώματα» λαθρεμπορίας καυσίμων, όσο για μικρές ομάδες δύο ή τριών ανθρώπων το πολύ. Ένας συνεργός από το καράβι σε συνεννόηση με τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του βυτιοφόρου «φορτώνει» μεγαλύτερες ποσότητες ναυτιλιακού πετρελαίου (η τιμή του οποίου είναι 0,30 ευρώ ανά λίτρο) και το «περίσσευμα» πωλείται ως πετρέλαιο θέρμανσης στις πολυκατοικίας (με τιμή 0,60 ευρώ ανά λίτρο).

Η διαφορά στην περιεκτικότητα των καυσίμων σε θείο αλλά και στο χρώμα (μαύρο το ναυτιλιακό, κόκκινο το θέρμανσης, «ξανθό» το κίνησης) αλλάζει μετά από μια επεξεργασία πρόσθεσης θείου, «η οποία όμως μόνο σε κάποιο διϋλιστήριο μπορεί να πραγματοποιηθεί», επιμένει ο κ. Άγαντας.

Ψάχνουν στις κάμερες τις κινήσεις των λαθρεμπόρων

Σημειώνεται πως έπειτα από καταγγελία υπαλλήλου της Αττικής Οδού, κλιμάκια αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής και επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πήγαν σημείο και εντόπισαν την τοξική ουσία, μέρος της οποίας είχε πέσει και μέσα σε παρακείμενους αμπελώνες.

Εκτιμάται, ότι ο οδηγός του φορτηγού που είχε αναλάβει την παράνομη διακίνηση του απόβλητου, πέταξε τις «παλετοδεξαμενές» στο σημείο εν κινήσει, σηκώνοντας απλώς την καρότσα του οχήματος.

Η περιοχή αποκλείστηκε και ζητήθηκε η συνδρομή της Αττικής Οδού, μήπως μέσω των καμερών διαχείρισης της κυκλοφορίας κατορθώσουν να εντοπίσουν το φορτηγό που μετέφερε τα επικίνδυνα απόβλητα καθώς το σημείο όπου εντοπίστηκαν είναι πολύ κοντά στην έξοδο προς Κορωπί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ενημερώθηκε άμεσα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης ο οποίος και έδωσε εντολή να τρέξουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Ταυτόχρονα άρχισαν οι εργασίες για την απομάκρυνση της τοξικής πίσσας από την περιοχή.