Κανονικά απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά, στις 5 το απόγευμα, το κρουαζιερόπλοιο «cristal» της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, με τους 1.000 περίπου επιβάτες, παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤ δεν έχει επιτρέψει ακόμα την ελευθεροπλοϊα του πλοίου που λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα, για μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ναυτικών.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το πλοίο θα κατευθυνθεί σε διεθνή χωρικά ύδατα, καθώς πρώτος του προορισμός είναι η Κωνσταντινούπολη, και ευελπιστούν μέχρι τη Δευτέρα το ΝΑΤ να έχει αποφασίσει την παράταση η μη της ελευθεροπλοϊας του cristal, κάτι που έχει ζητήσει η εταιρεία.

Το ΝΑΤ έχει ζητήσει από τη Louis να καταβάλει εγγυητική επιστολή, περίπου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και 174.000 δολαρίων σε μετρητά, για μη καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ναυτικών, προκειμένου να επιτρέψει την ελευθεροπλοϊα του.

Από την πλευρά της, η κυπριακή εταιρεία που επικαλείται τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3409/2005 (επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη), αρνείται να καταβάλει τις εισφορές των ναυτικών και τονίζει ότι αναμένει για το θέμα τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, κάτι που έχει ζητήσει και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων , Γιάννης Διαμαντίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, αναμενόταν αργά απόψε.

Ναυτιλιακοί κύκλοι τονίζουν ότι το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα παράτασης ελευθεροπλοϊας του πλοίου cristal, πιθανότατα τη Δευτέρα.