"Θα πρέπει ο ελληνικός λαός, να μάθει ότι το παραμύθι της μεγάλης περιουσίας της Εκκλησίας χρησιμοποιείται από πολλές πλευρές για διαφόρους λόγους", δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας ότι "από το 100% της εκκλησιαστικής περιουσίας, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευτεί και μένει ένα 4% περίπου. Δεν είναι ασήμαντο, είναι σπουδαίο, αλλά και αυτό δεσμευμένο".

Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε για μια ακόμη φορά την αποδέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με στόχο, όπως είπε, την αξιοποίηση της και την δημιουργία από τα έσοδα της ενός ταμείου πρόνοιας για τους Ελληνες που δοκιμάζονται σήμερα.

"Ερχεται σήμερα σε αυτήν την κατάσταση η Εκκλησία να πει - δική μου πρόταση είναι, αλλά πιστεύω το ίδιο σκέφτονται και οι ιεράρχες - "επιτέλους ελευθερώστε αυτήν την ανεκτίμητη περιουσία", τη λίγη που έχει μείνει, που είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο, απελευθερώστε την και τώρα που γίνεται λόγος για αξιοποίηση, να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του κράτους, αλλά ούτε να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κατέληξε: "Να φτιάξουμε ένα ταμείο πρόνοιας και όλα αυτά τα εισοδήματα, οι πόροι, να διατεθούν στο λαό μας με διακονία, με παρρησία."