Υπέρ του επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων ο τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων στο δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι «το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε πελατειακή σχέση».

Ο Γιώργος Καμίνης ενημέρωσε ότι ο δήμος είχε ήδη αρχίσει από πέρσι τον έλεγχο γνησιότητας με δική του πρωτοβουλία και ήδη έχει ελεγχθεί το 90% των 5.000 υπαλλήλων.

Έως σήμερα έχουν επισημανθεί 63 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών και όπως είπε ηρθησαν αυτομάτως οι πράξεις διορισμού 35 υπαλλήλων, των οποίων ο διορισμός ήταν σε συνάρτηση με το πτυχίο τους και οι υπόλοιπες 28 περιπτώσεις βρίσκονται σε διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων τόνισαν το βασικό ζήτημα είναι αυτό του επανελέγχου των συμβάσεων και όχι η πλαστότητα ως προς την οποία η θέση όλων είναι κοινή: Να διωχθούν όσοι έχουν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών.

Ο εκπρόσωπος της «Ανοιχτής Πόλης» Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατέθεσε ψήφισμα κατά της αξιολόγησης (και του επανελέγχου των συμβάσεων που αποτελεί τμήμα της αξιολόγησης). Ο δήμαρχος Αθηναίων απέρριψε το ψήφισμα και η παράταξή του καταψήφισε την πρόταση να τεθεί ως θέμα ψηφοφορίας η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος.

Εξίσου επικριτικός ήταν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός, που τόνισε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παρουσιασθεί το άσπρο μαύρο. Να ταυτιστούν τα πλαστά δικαιολογητικά με τις συμβάσεις που ανανεώθηκαν με βάση το νόμο Παυλόπουλου». Επίσης επέκρινε τα ΜΜΕ «που μιλούν για πέντε καλούς και πέντε κακούς δημάρχους».

Ο κ. Καμίνης στη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι στο δήμο Αθηναίων θα ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος που έχει ήδη ξεκινήσει. Κι αυτό, όπως είπε, διότι ο έλεγχος που είχε γίνει από το ΑΣΕΠ αφορούσε απλά την ύπαρξη των πιστοποιητικών που επικαλούνταν οι εργαζόμενοι και όχι τον ενδελεχή έλεγχό τους.