current views are: 4

26 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:19

Πάρκο Τρίτση: Χίλια στρέμματα αδιαφορίας και εγκατάλειψης

Το πλήρες όνομά του ειναι «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης». 

Δημοσίευση 07:19’
αρθρο-newpost

Το πλήρες όνομά του ειναι «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης». 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Το πλήρες όνομά του ειναι «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης»

Η εικόνα του δείχνει την πλήρη… αναισθησία και αδιαφορία για μια έκταση χιλίων στρεμμάτων (έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο) που θα μπορούσε -και θα έπρεπε- να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου στην Αττική. Αντ’αυτού, πρόκειται για έναν σκουπιδότοπο με ξερά δέντρα, μια τεράστια βρώμικη λίμνη-βούρκο, χώματα, λάσπη και μια παραμελημένη παιδική χαρά. 

«Πρόκειται για μια πραγματική ντροπή» παραδέχεται, μιλώντας στο newpost, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος. «Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχε η τοπική αυτοδιοίηση καμία αρμοδιότητα», δικαιολογείται. 

Το πάρκο-Τρίτση μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου ήταν στην δικαιοδοσία του αντίστοιχου «Φορέα Διαχείρισης» που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τη συντήρηση, φύλαξη και λειτουργία της έκτασης εργάζονταν μόλις 4 υπάλληλοι! Το περασμένο καλοκαίρι μικροεστίες φωτιάς περιορίστηκαν την τελευταία στιγμή, γεγονός που δείχνει την πλήρη απουσία πυρασφάλειας. Και μια φορά το εξάμηνο, μια ομάδα εθελοντών προσπαθούσε να καθαρίσει την αχανή έκταση. 

«Μόλις στις αρχές του Σεπτέμβρη “πέρασε” από τη Βουλή η τροπολογία που δίνει το πάρκο στη δικαιοδοσία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας. Μόλις καθαρογραφεί και δημοσιευτεί ο νόμος θα λάβουμε δράση, άλλωστε σχέδιο έχουμε», λέει στο newpost o Νίκος Ζενέτος. 

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας αποτελείται από του Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής και Χαϊδαρίου.

Και το σχέδιο για το πάρκο περιλαμβάνει δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, σύμφωνα με το δήμαρχο Ιλίου, από το «Πράσινο Ταμείο» και από κονδύλια του ΕΣΠΑ

Αυτές είναι:

  • Καθαρισμός του χώρου και περιποίηση του πρασίνου από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος των συναρμόδιων δήμων
  • Μεταφορά νερού στο πάρκο από τη γεώτρηση του Ποικίλου Όρους, έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ για το οποίο οι δήμοι έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο». Με το νερό αυτό θα ποτίζονται τα δέντρα και θα ανανεωθεί το νερό της λίμνης ώστε «να είναι στο εξής καταγάλανη», σύμφωνα με το δήμαρχο.
  • Αντικατάσταση των ενεργοβόρων φωτιστικών με ηλιακές κυψέλες, έργο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ για το οποίο ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος διεκδικεί χρήματα από το ΕΣΠΑ.
  • Εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος με κάμερες προκειμένου να παρακολουθείται και φυλάσσεται ο χώρος 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. 

Όσο για τις καταγγελίες ότι το πάρκο αφέθηκε να υποβαθμιστεί προκειμένου-μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας-τελικά να ιδιωτικοποιηθεί, ο δήμαρος Ιλίου είναι κάθετος: «Το ακούμε κι εμείς. Κι όμως, η ανάληψη του πάρκου από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι από μόνη της διαβεβαίωση ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι δήμοι διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου».


σχετικα αρθρα