Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το θρίλερ με τη 49χρονη γυναίκα στην Περαία που καταγγέλλεται από τους συγγενείς ότι θάφτηκε ζωντανή «ανοίγει» ένα μεγάλο θέμα της ιατρικής που αγγίζει τα όρια του μύθου.

Η νεκροφάνεια είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό... αλλά τόσο σπάνιο που υπάρχουν τρόποι να αποκλειστεί, λένε στο newpost άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη ζωή και το θάνατο: γιατροί και τελετάρχες.

«Κάποτε η νεκροφάνεια ήταν "ρουλέτα", καθώς ο γιατρός πιστοποιούσε το θάνατο του ασθενούς εμπειρικά, αφουγκραζόμενος την αναπνοή ή τον σφυγμό του», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. «Σήμερα ο θάνατος πιστοποιείται με καρδιογράφημα και άλλες ιατρικές πράξεις με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Είναι πολύ σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο», καταλήγει.

Πάντως ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Φάνης Μπαμπούλας, θυμάται ένα περιστατικό που έχει συμβεί στον ίδιο:

«Πριν από 7 χρόνια έγινε η κηδεία μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Όταν πάνω από τον τάφο ανοίξαμε το φέρετρο, βρήκαμε το κορμί της γυρισμένο στο πλάι. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, Διαπιστώθηκε ότι είχε ανεπαίσθητο σφυγμό. Νοσηλεύτηκε επιπλέον 8 ώρες και μετά πέθανε».

Νομικό πλαίσιο σαφές για αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει. Η ευθύνη του γιατρού που πιστοποιεί το θάνατο είναι, λέει ο κ. Πατούλης, μηδαμινή: «Αν η ηλεκτρομαγνητική γραμμή του καρδιογραφήματος είναι συμμετρική, τότε μιλάμε για θάνατο. 'Οσα χρόνια είμαι γιατρός δεν έχω ακούσει, ούτε από συναδέλφους, για περιστατικά νεκροφάνειας»

Λέγεται, πάντως, πως το 12ωρο που πρέπει να μεσολαβήσει από την ώρα θανάτου έως και την ώρα ταφής, εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό: δίνει στο νεκρό το χρονικό περιθώριο να «αρπάξει» τη δεύτερη ευκαιρία για ζωή... αν την έχει.