Πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου, η πρώτη συνάντηση για την αγροτική πολιτική στην Πελοπόννησο, με τίτλο ''Καλάθι Προϊόντων''.

Στη συνάντηση συμμετείχε κοινή ομάδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Κανελλόπουλο και της περιφέρειας Πελοποννήσου υπό τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, καθώς και παραγωγικών φορέων της περιφέρειας.

Βασικός άξονας της πολιτικής αυτής είναι ο επαναπροσδιορισμός της από κεντρικό - κυβερνητικό επίπεδο σε περιφερειακό, καθώς και η αντιστοίχηση των πολιτικών με συγκεκριμένα προϊόντα και με τους παραγωγούς αυτών, με το υπουργείο να διατηρεί έναν επιτελικό ρόλο, ενώ η Περιφέρεια θα αναλάβει τον αποφασιστικό.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος πρότεινε τη σύσταση πέντε υποομάδων εργασίας, οι οποίες θα αναλάβουν να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, και μετά από επεξεργασία ενός μηνός, θα τις υποβάλλουν στον αρμόδιο υπουργό και στο γραφείο του περιφερειάρχη. Το Σεπτέμβριο και μετά από επεξεργασία, οι εισηγήσεις θα οριστικοποιηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Η πρώτη ομάδα εργασίας θα έχει ως αντικείμενο τον ορισμό των προϊόντων της περιφέρειας για υποστήριξή τους από προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την κατάταξή τους στις κατηγορίες για εξαγωγή, για διατροφική επάρκεια της περιφέρειας και για τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα.

Η δεύτερη ομάδα θα αναλάβει το ζήτημα των αρδευτικών νερών και έργων υποδομής, η τρίτη την οργάνωση υπηρεσιών υποστήριξης του αγρότη, η τέταρτη την αξιοποίηση της κτιριακής υποδομής του υπουργείου στην περιφέρεια και την κατάρτιση πολιτικής της γης και, τέλος, η πέμπτη την οργάνωση της κτηνοτροφίας.

Ο κ. Κανελλόπουλος πρότεινε επίσης δύο βασικές δράσεις για την προβολή των προϊόντων σε επίπεδο περιφέρειας, τη σύσταση δομής πιστοποίησης και ποιότητας των προϊόντων και τη δημιουργία αγροτοδιατροφικής σύμπραξης για οργανωμένη προβολή και διάθεση των προϊόντων σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η γεωργία, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν βασικές συνιστώσες ανάπτυξης, και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, και εντόπισε ως βάση ανάπτυξης της γεωργίας το αγροτοτροφικό μοντέλο. Επεσήμανε επίσης, ότι το υπουργείο, στην πρωτοβουλία του αυτή, θα απολαμβάνει τη στήριξη της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης πρότεινε το ''Καλάθι Προϊόντων'' να αποτελέσει ένα σύνολο πολιτικών δράσεων, να δώσει έμφαση στην καινοτομία και σαφή οικονομική κατεύθυνση, και να παραχωρήσει χώρο στην ανάπτυξη της ιδιωτικής αγροτικής οικονομίας.

Οι αναγκαιότητες σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου εστιάζονται στην ενίσχυση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, στη μεταποίηση και στην ικανότητα ανεύρεσης αγορών. Ως ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια προώθησης των Πελοποννησιακών προϊόντων πρόταξε ο κ. Τατούλης την πιστοποίηση ποιότητας τους με Πελοποννησιακά πρότυπα και την καθιέρωση ενός brand name ''Peloponnisos''.

Στο τέλος της σύσκεψης καθορίστηκε η στελέχωση των επιτροπών και αποφασίστηκε η συνεδρίασή τους σε εβδομαδιαία βάση.