Στην καταδίκη του νέου περιστατικού βίας στο πανεπιστήμιο Πατρών όπου κουκουλοφόρος επιχείρησε να χτυπήσει τον νομπελίστα καθηγητή Τζέϊμς Γουότσον, καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος των καθηγητών Πανεπιστημίου Νίκος Σταυρακάκης.

Στην ανακοίνωσή του ο καθηγητής επισημαίνει, με αφορμή αυτό το γεγονός, την ανάγκη ριζικών αλλαγών στα Πανεπιστήμια ώστε - όπως λέει- να τα οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον σε υψηλά επίπεδα διεθνώς ανταγωνιστικής ακαδημαϊκότητας αλλά και ουσιαστικής δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής τονίζει μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή που η Ελληνική Πολιτεία βιώνει την πιο μεγάλη σε ένταση, πολυμορφία και βάθος κρίση ίσως από συστάσεών της και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής, ενέργειες με σαφή τα φασιστικά και σκοταδιστικά χαρακτηριστικά σίγουρα δεν έχουν θέση.

Ο ελεύθερος διάλογος, η τεκμηριωμένη αντιπαράθεση των απόψεων και των ιδεών και η επιμονή στη σύνθεση και την υπέρβαση είναι κεντρικοί άξονες τόσο για την κοινωνία όσο και για το πανεπιστημιακό μας σύστημα, που θα βοηθήσουν στη διέξοδο από την κρίση.

Το χθεσινό πρωτοφανές περιστατικό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά αυτούς που πιστεύουν ότι οι σύγχρονες δημοκρατικές αρχές και οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί έχουν διαβρωθεί στη συνείδηση μιας μερίδας της νεολαίας και του λαού. Στη διαμόρφωση και εδραίωση αυτής της πραγματικότητας το υπάρχον ακαδημαϊκό σύστημα έχει τη συμβολή του, κατά συνέπεια έχει και τις ευθύνες του. Επιτακτική παρουσιάζεται λοιπόν η ανάγκη για ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές στο ελληνικό πανεπιστημιακό σύστημα, ώστε να το οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον σε υψηλά επίπεδα διεθνώς ανταγωνιστικής ακαδημαϊκότητας αλλά και ουσιαστικής δημοκρατίας».