current views are: 2

27 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:19

Die Presse: Η Ελλάδα αντί να εξάγει, εισάγει μετανάστες

Στα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα-ανταπόκριση από την Αθήνα, στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Δημοσίευση 13:19’
αρθρο-newpost

Στα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα-ανταπόκριση από την Αθήνα, στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Στα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα-ανταπόκριση από την Αθήνα, στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Όπως γράφει ο συντάκτης, η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής μετανάστευσης έγινε χώρα εισαγωγής μετανάστευσης, ιδιαίτερα επιβαρυμένη,

Μάλιστα αναφέρεται ότι εφόσον φθάσει κανείς στην Αυστρία δεν μπορεί να επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα λόγω των εκεί συνθηκών διαβίωσης και των πρακτικών απώθησης που δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Έτσι, στο αεροδρόμιο της Αθήνας Αυστριακοί υπάλληλοι ελέγχουν τα διαβατήρια επιβατών με προορισμό την Αυστρία, καθώς,  αυτό απαλλάσσει τις αυστριακές αρχές από προβλήματα με αιτούντες άσυλο.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κεντρικές διαδρομές ροής μεταναστών στην Ευρώπη και αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από τις δυνάμεις της, με τους πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα από την Τουρκία στον Έβρο ή να φθάνουν στα κοντινά ελληνικά νησιά μέσω της θαλάσσιας οδού.

Στο χρονικό διάστημα 2008-2013 εντοπίστηκαν πάνω από 600.000 παράνομοι μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή η πλειονότητα εκείνων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και, μπορεί η Αθήνα να έχει κάνει δυσκολότερη τη διάβαση από τον Έβρο με ένα συνοριακό φράχτη, ωστόσο το προσφυγικό ρεύμα μετατοπίστηκε στο Αιγαίο και οι ελληνικές αρχές επικρίθηκαν πως λόγω του βάρους που αντιμετώπιζαν προέβησαν σε παράνομες απωθήσεις.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται πως από το 2013 υπάρχει μια νέα ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, η οποία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ, έχει συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα, που θεωρούνται απάνθρωπες, δείχνουν πως οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούν να εγκαταλείψουν και πάλι την Ελλάδα.

Προστίθεται, συγχρόνως, ότι οι νέοι μετανάστες έχουν μεν κάνει πολύχρωμη την εικόνα της Αθήνας και έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ πεδίο δράσης για την ακροδεξιά και ρατσιστική «Χρυσή Αυγή», ωστόσο αυτοί δεν συνιστούν την πλειονότητα των μεταναστών – σύμφωνα με την τελευταία απογραφή καταγράφηκαν 700.000 υπήκοοι τρίτων χωρών- ενώ εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός ανέρχεται σε 1,5 εκατ., δηλαδή στο 14% του συνολικού πληθυσμού.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, ο μέσος μετανάστης προέρχεται από τις βόρειες γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες, κυρίως την Αλβανία, ακολουθούμενη από Βουλγαρία και Ρουμανία, με τα πρώτα μαζικά στρώματα μεταναστών να έχουν εμφανιστεί αμέσως μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών συστημάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Για κάτι τέτοιο ήταν τελείως απροετοίμαστος ο ελληνικός πληθυσμός που μπορεί βέβαια να είχε ακούσει στο σχολείο για τον Περικλή, δεν γνώριζε όμως τίποτε για τις μεγάλες αλβανικές μετακινήσεις ή για το πολυεθνικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης την οθωμανική περίοδο.

Η ανταπόκριση στην «Ντι Πρέσε» καταλήγει με τη διαπίστωση πως η Ελλάδα δεν έχει παράδοση ως χώρα υποδοχής μεταναστών — αντίστροφα, μετά το Β΄ Παγκόσμιο ήταν πολλοί εκείνοι οι Έλληνες που μετανάστευαν στο εξωτερικό — και μόλις πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει την ενσωμάτωση μεταναστών δεύτερης γενιάς και να ψηφίζει ανάλογους νόμους.


σχετικα αρθρα