Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Την ώρα άφιξης του μέσου που περιμένει θα βλέπει ο επιβάτης στη στάση λεωφορείου ή τρόλεϋ.

Οι «έξυνπνες στάσεις» λεωφορείων και τρόλεϋ με φωτεινό πίνακα και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο θα αποτελούν γεγονός στην Αττική από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Αρχικώς η εγκατάστασή τους θα είναι πιλοτική και σε επιλεγμένα σημεία, με στόχο μέχρι το Μάρτιο να έχουν τοποθετηθεί 100 τέτοιες στάσεις και μέχρι το 2016 να έχει αλλάξει όλο το δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Περίπου στις 5 ή 6 Οκτωβρίου θα τοποθετηθούν πιλοτικά οι πρώτες 10 στάσεις τηλεματικής της γραμμής 224», λέει στο newpst ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε), Γιάννης Οικονόμου.

«Μέχρι το τέλος του 2016 οι αστικές συγκοινωνίες θα έχουν αλλάξει εκ βάθρων με 1000 έξυπνες στάσεις και εκατεστημένο σύστημα τηλεματικής σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ», συνεχίζει, δίνοντας και την καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του έργου.

Με το νέο, αυτό, σύστημα,  οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των λεωφορείων και των τρόλεϊ από τις στάσεις. Σε κάθε στάση, όπως και στο εσωτερικό των οχημάτων, θα τοποθετηθούν ειδικές οθόνες που θα ενημερώνουν τους επιβάτες με ακρίβεια λεπτού ενώ το επόμενο στάδιο είναι η διάθεση των πληροφοριών αυτών σε smartphones και tablets.