Ένταση επικρατεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι Αττικής στο ύψος του Νομισματοκοπείου.

Οι Ρομά αντιδρούν στην απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης, κ. Μανώλη Αγγελάκα για κατεδάφιση 12 σπιτιών του καταυλισμού τους και έχουν συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο Μεσογείων όπου έχουν βάλει φωτιές σε βαρέλια και λάστιχα. Το ρεύμα καθόδου προς Αθήνα συνεχώς ανοιγοκλείνει με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. 

«Αντισταθήκαμε στην αξιολόγηση και σήμερα τίναξαν την πόλη στον αέρα», λέει στο newpost ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Μιλώντας για τα σοβαρά επεισόδια με τους Ρομά μετά την επιχείρηση κατεδάφισης παραπηγμάτων του καταυλισμού τους, ο νέος δήμαρχος επιμένει πως «δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Ένα πρόβλημα 40 ετών δεν μπορείς να το λύσεις σε μια νύχτα. Χρειάζεται σχέδιο, συνεννόηση, συναίνεση».

Ο εισαγγελέας είχε δώσει διορία μέχρι τις 9:30 στους Ρομά να αφήσουν τον καταυλισμό για να μπουν τα μηχανήματα κατεδάφισης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η διορία παρατάθηκε μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι. Αυτή την ώρα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ρομά για να δουν τι θα κάνουν.

 

Οι Ρομά προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν στα μηχανήματα του δήμου να προχωρήσουν στην κατεδάφιση.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταυλισμός των ρομά βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκαταστασή τους στην κορυφή «Κανδύλι» του όρους Πατέρας, στα Μέγαρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων.