Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συνελήφθησαν επτά άτομα ανάμεσα στους οποίους κι ο κύπριος εγκέφαλος του κυκλώματος. Το κύκλωμα διακινούσε μη νόμιμους μετανάστες μέσω του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης προς τη Γερμανία.

Διαθέτοντας σαφή ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό το κύκλωμα είχε «πλοκάμια» σε κομβικές θέσεις σε αεροπορικές εταιρείες αλλά και μέσα στο αεροδρόμιο. Αναζητούσε και επέλεγε υποψηφίους αλλοδαπούς για παράνομη διακίνηση

Ο «εγκέφαλος» τους εφοδίαζε με πλαστά- παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα και, αφού τους συγκροτούσε σε ολιγομελείς ομάδες, τους βοηθούσε να επιβιβαστούν σε απευθείας αεροπορικές πτήσεις προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκμεταλλευόμενο πληροφορίες που αφορούσαν  στο διαδικαστικό σκέλος της έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων και στους κανόνες ελέγχου κατά την επιβίβαση των επιβατών.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 13 μέλη του κυκλώματος αλλά συνελήφθησαν επτά από τα κύρια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων τρεις Κύπριοι, τρεις Έλληνες και ένας υπήκοος Πακιστάν μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ο πιλότος, η κυρία στο check in και το ταξιδιωτικό γραφείο

-Ο 48χρονος Κύπριος αρχηγός του κυκλώματος ασκούσε την εποπτεία, κατηύθυνε και συντόνιζε τις λεπτομέρειες κάθε παράνομης διακίνησης. Αποτελούσε τον ουσιώδη σύνδεσμο μεταξύ των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και ρύθμιζε θέματα σχετικά με τις αμοιβές των εμπλεκομένων. Σε βάρος του, εκκρεμούν ήδη από το 2004 δικαστικά Εντάλματα Σύλληψης των Κυπριακών Αρχών για Απάτες, Πλαστογραφίες και Παραχάραξη.

-Γυναίκα υπάλληλος εταιρείας, αρμόδιας για τον έλεγχο αεροπορικών εισιτηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων (CHECK IN και BOARDING), η οποία ήλεγχε «εικονικά», επέτρεπε την είσοδο σε αλλοδαπούς εφοδιασμένους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ή μη αστυνομικής δύναμης, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διενέργειας  αστυνομικών ελέγχων και να αυξάνονται τα ποσοστά της επιτυχούς παράνομης αναχώρησης των αλλοδαπών.

-Εν ενεργεία πιλότος αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος γνώριζε επακριβώς τη δράση του κυκλώματος και διαβίβαζε τις εντολές του «αρχηγού» της οργάνωσης στην προαναφερθείσα υπάλληλο.

- Ιδιοκτήτης και υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου, οι οποίοι εφοδίαζαν τους υπό διακίνηση μετανάστες με εισιτήρια, γνωρίζοντας ότι αυτά πρόκειται να εκδοθούν σε στοιχεία προερχόμενα από πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

-Αλλοδαπά μέλη του κυκλώματος, τα οποία λειτουργούσαν υπό τις άμεσες εντολές του διευθύνοντα την οργάνωση, αναζητούσαν υποψήφιους αλλοδαπούς προς λαθροδιακίνηση, τους εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και αεροπορικά εισιτήρια.

Τι εντοπίστηκε

-Χρηματικό ποσό, ύψους 60.000 ευρώ

-20 Η/Υ και τρεις εκτυπωτές

-39 κινητά τηλέφωνα

-51 κάρτες τραπεζικών συναλλαγών

-9 USB

-56 κάρτες SIM

-25 Βιβλιάρια Τραπέζης

-25 πλαστές ταυτότητες

-22 σφραγίδες μελανιού

-13 αεροπορικά εισιτήρια

-5 πλαστά διαβατήρια

-21 εντυπώματα σφραγίδας ημεδαπών/αλλοδαπών αρχών

-Πλήθος πλαστών εγγράφων

-2 αεροβόλα πιστόλια 

-1 πυροβόλο πιστόλι

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος.