Ένοχοι για τις ληστείες στο Βελβεντό, χωρίς τις κατηγορίες για τρομοκρατική οργάνωση, έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έξι νεαρούς για τους οποίους η δικογραφία αναφέρει ότι είναι μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς.

Το δικαστήριο επέβαλε ποιινές κάθειρξης από 11 έως και 16 έτη στους έξι δράστες της διπλής ληστείας.

Το δικαστήριο εκφώνησε την απόφασή του επί των ποινών στους έξι κατηγορουμένους, στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, και οι οποίες κατά συγχώνευση έχουν ως εξής:

-Ιωάννης Μιχαηλίδης: 16 έτη, 4 μήνες και 10 ημέρες
-Νίκος Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες
-Δημήτρης Πολίτης: 11 έτη και 5 μήνες
-Ανδρέας- Δημήτρης Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες
-Ανάργυρος Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες και
-Φοίβος Χαρίσης -Πούλος: 15 χρόνια και 11 μήνες

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποδέχθηκαν το σκεπτικό και την κρίση του εισαγγελέα Έδρας, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την καταδίκη των έξι νεαρών για τις κατηγορίες που αφορούν στην διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και τα ΕΛΤΑ τον Φεβρουάριο του 2013, στο Βελβεντό Κοζάνης, αλλά την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ως μέλη των Πυρήνων.

Κατά την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής οι έξι κατηγορούμενοι δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς οι εφέτες δεν πείστηκαν ότι οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τέλος, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απαλλάσσει τους κατηγορούμενους για αδικήματα όπως αυτά της αντίστασης κατά της αρχής και της παράνομης οπλοκατοχής για αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο. Μάλιστα, για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής, που αφορά όσα διαδραματίστηκαν κατά την καταδίωξη των ληστών από τους αστυνομικούς, οι εφέτες έκριναν πως αφορούσε την αναγκαστική αντίδραση των δραστών στη συμπλοκή με τους αστυνομικούς.

Οι αποφάσεις είναι χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει αναστέλουσα δύναμη στην έφεση και έτσι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι νεαρούς είναι εκτιτέες.