Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Εκτενείς αναφορές κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σημειώνοντας ότι αποτελεί μία απόφαση-φρένο για την εκλογολογία και τα σενάρια πρόωρης κάλπης με δεδομένες τις δυσκολίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με στη νέα σύνοδο της Βουλής, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» αναφέρει το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια διάψευσης των σεναρίων ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς εξετάζει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εφόσον δεν διαθέτει 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή.

Το Bloomberg από την πλευρά του αναφέρει στον τίτλο του ρεπορτάζ του ότι «Η Ελλάδα καλεί για ψήφο εμπιστοσύνης για να μετριάσει τους φόβους για πρόωρες εκλογές». Η κίνηση αυτή προτιμήθηκε διότι η κυβέρνηση ανέμενε από την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο δίκτυο, προσθέτοντας ότι η δικομματική δεν έχει σκοπό να προκηρύξει εκλογές πριν να λήξει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας της Ελλάδας θα αναζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης» γράφει η ιστοσελίδα της Wall Street Journal. Στην αναφορά σημειώνεται ότι η δικομματική αναμένεται να κερδίσει την ψήφο, αλλά και το ότι η δημοτικότητα της κυβέρνησης πέφτει, αφού έχει εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα τον νέο φόρο για τα ακίνητα. Η WSJ υπογραμμίζει, πάντως, την πρόκληση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για την κυβέρνηση.

Ο ιστότοπος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit αναφέρει ότι «Ο Σαμαράς θέλει να λάβει εμπιστοσύνη» σημειώνοντας: «Η ελληνική αντιπολίτευση ζητά εκλογές εδώ και μήνες. Τώρα, η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά είναι στην επίθεση και ελπίζει σε συσπείρωση».

To oικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ κάνει λόγο για μη αναμενόμενη κίνηση της κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο να να βάλει τέλος στην εκλογολογία εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.