ΕΛΛΑΔΑ

Οι «τρεις συν μία» δεξαμενές για τις 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2014, 08:32 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2014, 09:11
Οι «τρεις συν μία» δεξαμενές για τις 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο
Facebook Twitter Whatsapp

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Ντία Μούλου 

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τις πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, πολλές απ' τις οποίες βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε να καθησυχάσει την τρόικα, σχετικά με την άρση της μονιμότητας με την εφαρμογή της διετούς δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους, καθώς και για το νέο μισθολόγιο. 

Όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά και να αρχίσει η δοκιμαστική περίοδος από την 1η Ιανουαρίου του 2015. 

Ο υπουργός τόνισε πως ο ρόλος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις απολύσεις στο Δημόσιο, που ήταν συντονιστικός και εποπτικός, έχει ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες (νομοθετικές κλπ) και πως έχει εξασφαλιστεί η δέσμευση της κυβέρνησης. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους εκπροσώπους της τρόικας το σύνολο των δράσεων του ΥΔΜΗΔ, τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τα νομοσχέδια, τις υπουργικές αποφάσεις, τις δράσεις για την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών. 

Οι δεξαμενές των απολύσεων 

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, για τις 5.500 απολύσεις που απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων, υπάρχουν «τρεις συν μία» δεξαμενές: 

- Πρώτη δεξαμενή: Αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το ΠΔ Παυλόπουλου. 

- Δεύτερη δεξαμενή: Αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ' αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν. 

- Τρίτη δεξαμενή: Αφορά τη δέσμευση όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαίου για 1.000 απολύσεις από νομικά πρόσωπα του υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. 

- Τέταρτη δεξαμενή: Αφορά τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους. 

Η υπόλοιπη «ατζέντα» 

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την «ατζέντα» του υπουργείου με τις μεταρρυθμίσεις, η οποία πλέον  έχει μπει σε τροχιά εφαρμογής και έχει στόχο την αναβάθμιση του δημοσίου, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού. 

Πιο συγκεκριμένα, αφορά τα νέα, σύγχρονα και λειτουργικά οργανογράμματα σε 16 υπουργεία, με τη μείωση των δομών τους σε ποσοστό 40% και που αναμένεται να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και την προώθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών και την απλούστευση των διαδικασιών. 

Παράλληλα, παρουσίασε το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με το οποίο θα τοποθετηθούν και οι πρώτοι γενικοί διευθυντές. 

Υπενθυμίζεται ότι καταργήθηκε η μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ), ενώ ενεργοποιούνται γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις. Επιπλέον, εντός του έτους θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση, το οποίο θα δημιουργήσει μία εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια και θα στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. 

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκανε αναφορά στο Σχέδιο Δράσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευσή του και σύντομα θα τεθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.