current views are: 3

2 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:37

Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη: Τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο (φωτό)

Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

Δημοσίευση 12:37’
αρθρο-newpost

Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου– όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες, αναφέρει η ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τους προηγούμενους χώρους, ήτοι ορθομαρμάρωση, όμοια με εκείνη που υπάρχει σε όλους τους χώρους του μνημείου. Βρέθηκαν επίσης, μπροστά από τη θύρα και πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά.

Κατά την ενημέρωση που έκανε η υπεύθυνη επικοινωνίας του υπουργείου Πολιτισμού για την Αμφίπολη Άννα Παναγιωταρέα, επεσήμανε πως οι όπως προκύπτει από τα ημερολόγια η ανασκαφή γίνεται με τον πλέον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Την ίδια ώρα όπως είπε, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανασκαφή και να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και ασφαλέστερα, χρησιμοποιείται ταινία μεταφοράς χωμάτων, όπως, άλλωστε, συνηθίζεται και σε άλλες ανασκαφές.

Σχετικά με τις τεχνικές εργασίες, η κυρία Παναγιωταρέα ανέφερε πως βρισκόμαστε στη δυσκολότερη φάση των εργασιών που ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί για την ασφάλεια εργαζόμενων και μνημείου.

Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των  βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μέτρο. Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος και θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.

Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- πραγματοποιούνται εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου.  

Λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις. Η υποστύλωση βρίσκεται στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα  η υποστήλωση.

Η υποστήλωση που χρησιμοποιείται είναι «παθητική» -δηλαδή, ενεργοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που ένας θολίτης τείνει να μετακινηθεί-πράγμα που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στην υφιστάμενη ισορροπία της θόλου.

Η επίχωση έχει κλίση από Νότο προς Βορρά, με υψομετρική διαφορά πάνω από ένα μέτρο. Στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχει εντοπιστεί το άνοιγμα, σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα, γεγονός που οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρξει σκάλα ή ράμπα η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος.

Περιστέρη: Η ανασκαφή θα δείξει εάν μπήκαν τυμβωρύχοι

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει». 

Ταυτόχρονα η αρχαιολόγος απέφυγε να θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την πορεία της ανασκαφής. Όπως επεσήμανε, η ομάδα που διενεργεί τις εργασίες χρονολογεί το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ουπ.Χ αιώνα.

Απαντώντας στις αιχμές περί πολιτικής εκμετάλλευσης, η κυρία Περιστέρη επεσήμανε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Κάνω ανασκαφές πάνω από 30 χρόνια. Νιώθω λατρεία για τη δουλειά μου. Όλα αυτά είναι κακίες. Εκτός αν εννοούν τη στήριξη που μου παρέχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο υπηρετώ και ευχαριστώ γι αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη σημαντικότητα του ευρήματος στον λόφο Καστά αναφέρθηκε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 


σχετικα αρθρα