Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η λέξη «επιχειρηματικότητα» ακούγεται καθημερινά ως ανάγκη, ως λύση, ως διέξοδος στην κρίση.

Το πώς την αντιμετωπίζουν, όμως, τα υπουργεία και οι κρατικοί φορείς δεν φαίνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά στην καθημερινότητα των επιχειρηματιών.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η ενημέρωσή τους για απαραίτητες κινήσεις που αν δεν γίνουν επισείουν κυρώσεις.

Μόνο που ενημερώθηκαν... όταν έληξε η προθεσμία. Και μάλιστα, η προθεσμία της παράτασης!

Πιο συγκεκριμένα....


Στις 10 Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενημέρωσε ότι πρέπει όλοι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών ή αντίστοιχων υπηρεσιών, που εποπτεύονται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να ενταχθούν στο Ενιαίο Σύστημα Πληροφοριών. 

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό έγγραφο, οι επιχειρηματίες πρέπει να το κάνουν «με δική τους μέριμνα... μέχρι την 31η Σεπτεμβρίου 2014»

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει μάθει καλά το... καλεντάρι. Ο Σεπτέμβριος έχει μόνο 30 ημέρες. Άρα, η καταληκτική ημερομηνία... δεν υπάρχει.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι πρόκειται περί απλού τυπογραφικού λάθους που μπορεί να παρακαμφθεί και ας δεχτούμε ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του μήνα, δηλαδή την 30η Σεπτεμβρίου 2014.

Για να κάνουν οι επιχειρηματίες αυτό που τους ζητείται «με δική τους μέριμνα», πρέπει φυσικά να  ενημερωθούν.

Σημειώνεται ότι, πρόκειται για ημερομηνία λήξης της παράτασης που δόθηκε από το υπουργείο, ενώ, μιλώντας στο newpost, ιδιοκτήτες εταιρειών που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, επιμένουν ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ, ούτε για την αρχική ημερομηνία.

Αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών, στις 19 Σεπτεμβρίου με ένα έγγραφο με την ένδειξη «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ», να ενημερώσει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το λαμβάνουν, αλλά δεν μπορούν να το καταλάβουν. Θέλουν να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες που εποπτεύουν, αλλά τί ακριβώς να τους πουν; 

Τελικά αποφασίζουν να στείλουν στους επιχειρηματίες και τους εποπτευόμενους φορείς τους την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών και το ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών χωρίς περισσότερες διευκρινήσεις. 

Το δικό τους έγγραφο απλά προέτρεπε τους παραλήπτες να διαβάσουν τα έγγραφα των άλλων.

Όταν το έκαναν αυτό, ήταν ήδη 30 Σεπτεμβρίου 2014, η ημερομηνία δηλαδή που αυθαίρετα συμπεραίνουμε ότι ήταν η καταληκτική της προθεσμίας (αφού όπως παραπάνω εξηγήσαμε, η 31η Σεπτεμβρίου 2014 είναι η μέρα που... δεν θα έρθει ποτέ).

«Για το περιεχόμενο δεν έχουμε καμία ευθύνη, απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομικών. Για την καθυστέρηση, επίσης δεν έχουμε ευθύνη. Από την ώρα που το λάβαμε, όταν καταλάβαμε ποιους εννοεί η εγκύκλιος και πού πρέπει να το στείλουμε, το πράξαμε αμέσως», απαντά στο newpost μέσω του γραφείου τύπου η Ε.Ε.Τ.Τ