Η αρχή έγινε με τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στην Περιφέρεια Αττικής

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν 125, από τα 916, δρομολόγια μετά από διαμαρτυρίες και μια θυελλώδη συνεδρίαση. 

Χθες γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου δεσμεύθηκε ότι εντός 15 ημερών θα έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις για άλλα 438 δρομολόγια και ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα 353 δρομολόγια.

Όπως υποστήριξαν, τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου, πέρα από το πρόβλημα της χιλιομετρικής απόστασης (που δημιούργησε η ΚΥΑ 24001/2013), εξίσου σοβαρές καθυστερήσεις έχει προκαλέσει η απαίτηση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να περάσει από προσυμβατικό έλεγχο το σύνολο των συμβάσεων, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, λόγω του χαμηλού χρηματικού ποσού, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το νόμο.

Σε ό,τι αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο, σημείωσαν, η επιμονή της Επιτρόπου να ελέγξει όλες τις συμβάσεις είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει ετοιμάσει μέχρι σήμερα 118 συμβάσεις για μόλις 125 δρομολόγια. Η χθεσινή επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δημιούργησε τη δέσμευση ότι η διαδικασία της έγκρισης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, ώστε άμεσα θα υπογραφούν οι συμβάσεις ανάθεσης.

Η ΚΥΑ 24001/2013 προέβλεπε ότι οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν μαθητές, όταν κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη από 3 χλμ. για μαθητές Γυμνασίου, 5 χλμ. για μαθητές Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και 1,2 χλμ. για μαθητές Δημοτικού. Οι περιορισμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα, τα δρομολόγια στην Περιφέρεια Αττικής να μειωθούν από 916 (τη σχολική χρονιά 2013-2014) σε 564 (για τη σχολική χρονιά 2014-2015).

Έπειτα από παρέμβαση της νέας Περιφερειακής Αρχής, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεονταρίδης, κατέθεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου (με την έναρξη της σχολικής χρονιάς) τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να υπερβούν τον χιλιομετρικό περιορισμό και να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις για δρομολόγια, έως τον Φεβρουάριου 2015. Με την τροπολογία, ο αριθμός των προς δημοπράτηση δρομολογίων αυξήθηκε στα 644 δρομολόγια. Χθες, η Περιφέρεια δεσμεύθηκε ότι -και με χρήση ίδιων πόρων- θα καλύψει και τα 916 δρομολόγια που είχαν γίνει πέρσι.