Τη συμμετοχή του 30χρονου συλληφθέντα σε παλαιότερα χτυπήματα του Νίκου Μαζιώτη με πιθανότερο εκείνο της 10ης Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας επιχειρούν να ταυτοποιήσουν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, που παρακολουθούν εδώ και καιρό τις κινήσεις του συλληφθέντα.

Αν και ο 30χρονος εκτιμάται ότι είναι φρέσκο πρόσωπο στην τρομοκρατία, τον αποκαλούν «νεοσύλλεκτο» δεν αποκλείεται κατά την ΕΛ.ΑΣ. να προέρχεται από τους κόλπους της φίλα προκείμενης προς τον Επαναστατικό Αγώνα, Ομάδας Λαικών Αγωνιστών που έχει αναλάβει και την ευθύνη για την επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η σχέση του συλληφθέντα με τον Μαζιώτη είναι πρώιμη μεν ωστόσο αρκετή για να έχει «στρατολογηθεί» από εκείνον και να αποτελεί έναν από μια μεγάλη ομάδα συνεχιστών του κρατούμενου στο τοπίο της τρομοκρατίας.

Με στόμα ερμητικά κλειστό

Ο 30χρονος αρνείται να δώσει τα στοιχεία του, ενώ οι αστυνομικοί έδωσαν μάχη για να μπορέσουν να τον φωτογραφήσουν και να του πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα. Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν και προσπάθησαν να τον ακινητοποίησουν δυσκολεύτηκαν πολύ και λόγω του σωματότυπού του. H δικηγόρος του 30χρονου είναι η Ιωάννα Κούρτοβικ που είχε αναλάβει και την υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη.

Χτες το βράδυ, ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλα κακουργήματα ασκήθηκε στον 30χρονο, ο οποίος την Κυριακή το πρωί θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή.

Η ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζεται στο να δημοσιοποιήσει την φωτογραφία του. Πονοκέφαλος πάντως για την ΕΛ.ΑΣ. παραμένει ότι η γιάφκα του Νίκου Μαζιώτη δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. 

Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στη σύλληψη του 30χρονου έπειτα από παρακολουθήσεις αξιοποιώντας στοιχεία και τηλεφωνήματα. Οι αστυνομικοί βρίσκονταν στον Βύρωνα απέναντι από το γκαράζ για το οποίο ο ύποπτος ενημέρωσε ιδιοκτήτη καφενείου ότι έφερε τα κλειδιά. Στο άκουσμα της εν λόγω φράσης οι αστυνομικοί έδρασαν άμεσα και παγίδευσαν τον 30χρονο. 

Ακόμη μελετούν σημειώσεις

Οι χειρόγραφες σημειώσεις που έφερε σε σακίδιο ο νεαρός, οδήγησαν τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι «πρόλαβαν» την τελευταία στιγμή ένα μεγάλο χτύπημα: καταλυτική ημερομηνία η 4η Οκτωβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας και την ομιλία του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε και χτες ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν κατοπτεύσεις του λιμανιού του Πειραιά αλλά και εφοπλιστικών γραφείων και ημερομηνιών, με τις ημερομηνίες 1/10 και 2/10, υπήρχε η ημερομηνία 3/10 με την ένδειξη «πρόβα τζενεράλε» και η ημερομηνία 4/10 με τις λέξεις: «τάπερ, ποδήλατα, λουκάνικα», όπου ως «λουκάνικα» αναφέρονται οι εκρηκτικές ύλες, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ. 

Επίσης είχε καταγραφεί χρονομέτρηση του δρομολογίου από την αρχή της Λεωφόρου Αμφιθέας μέχρι και το γκαράζ: 16 λεπτά ήταν ο χρόνος. 

«Σας τονίζω ότι πολύ κοντά στο σημείο, στη λεωφόρο Συγγρού, βρίσκονται τα γραφεία της ΝΔ» τόνισε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η βεβαιότητα πως επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κάποιο «χτύπημα» εντάθηκε όταν οι αστυνομικοί είδαν, ανάμεσα στις σημειώσεις, υποδείξεις σημείων όπου θα μπορούσαν να προμηθευτούν φιάλες οξυγόνου και ασετυλίνη. 

Στις ιδιόχειρες σημειώσεις του υπήρχαν αναφορές και πληροφορίες, για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Θεόδωρο Φέσσα, τη σύζυγό του Μαρία Τσελέντη και τηλέφωνα της Ένωσης Εφοπλιστών με πρόεδρο τον κ. Βενιάμη ενώ υπήρχε επίσης αναφορά σε γραφεία της ΝΔ, της Siemens, της Capital, της Ιnfoquest και δύο ημερομηνίες: Την 3η Οκτωβρίου ως πρόβα τζενεράλε και την 4η Οκτωβρίου για το χτύπημα.